Monday, December 20, 2010

http://muhaja.multiply.com/journal/item/4/RESEPI_ISTIMEWA_-_ACAR

Acar Mangga
Sumber: Masakkan Idaman Melayu 1977

Bahan-Bahan:
6 biji mangga muda (dikupasnya & dihiris tipis-tipis)
1/2 cuka putih
1 1/4 cawan gula pasir
1 1/2 sudu garam
2 ulas bawang putih (dihiris tipis)
10 batang lada kering (dibuang bijinya,direndam, ditoskan & digiling)
60 gm halia jeruk
7 gm halia hidup
12 biji buah badam (dicelur & dihiris halus memanjang)
2 sudu kismis
Cara:
Cuka,gula & garam dijadikan sirap. Masukkan bawang putih,lada giling,halia, jeruk & halia hidup Didihkan perlahan-lahan hingga selama 10 minit. Masukkan mangga & teruskan mendidih dengan perlahan-lahan hingga ia lembut. Jaga,Jangan sampai mangganya hancur. Masukkan buah badam & kismis.Didihkan perlahan-lahan selama 10 minit,atau hingga campuran tadi pekat. Sesuaikan rasanya & angkat dari api.Apabila sejuk,masukkan ke dalam botol. Hidangkan bersama sebarang hidangan utama.

Sumber : http://muhaja.multiply.com/journal/item/4/RESEPI_ISTIMEWA_-_ACAR

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...