Kulim Best - is the new Brand in the making. Looking for small business idea's especially from home based to small industry. Focus on little capital / fund that's can be done almost immediately.
Saturday, January 29, 2011
http://kak-rusnah.fotopages.com/?entry=1829061
MURUKKU
300 gm tepung beras
50 gm tepung kacang hitam
1 st jintan putih
1/2 st serbuk kunyit
1 st serbuk cili yang kasar
1 st garam
1 st biji omam/jemuju
10-15 gm bijan
30 gm butter/margerin
560 ml santan
Beberapa pelepah daun kari digoreng garing dahulu utk ditabur pada murukku dan nak bagi minyak berbau daun kari.
Cara membuatnya:
1. Tepung beras dan tepung kacang hitam disangai 4-5 minit terlebih dahulu dan dibiarkan sejuk semalaman.
2. Campurkan semua bahan dan gaulah dengan butter/majerin,tambah santan untuk melembutkan adunan.
3.Tekan dengan acuan muruku di atas daun pisang /kertas minyak dan gorenglah hingga masak.Angkat dan toskan minyaknya.Bila sejuk simpan dalam bekas kedap udara
Seterusnya : http://kak-rusnah.fotopages.com/?entry=1829061
http://nini7557.fotopages.com/?entry=1549392
Resepi: Muruku
500 gm tpg dal
250 gm tpg beras
600 - 700 gm santan sederhana pekat
1 tbsp serbuk cili - optional
1 1/2 tbsp jemuju - tumbuk hancur
2 tbsp butter / marjerin
garam secukup rasa
minyak utk menggoreng
daun kari
Cara:
Gaulkan tpg dal, tpg beras, cili, jemuju, marjerin dan santan sehingga jadi doh lembut.
Panaskan minyak......masukkan doh dlm cetakan muruku. Tekan terus dlm minyak. Masukkan daun kari ke dlm minyak. Goreng hingga kekuningan dan ranggup.
Angkat dan sejat atas tisu.
Seterusnya : http://nini7557.fotopages.com/?entry=1549392
http://resepi.mesra.net/Detailed/4645.shtml
Bahan-Bahan: | |
500gram tepung beras 250gram tepung muruku BABAS 2 sudu besar tepung jagung 3 sudu besar serbuk kari BABAS | 1 sudu besar jintan manis(dimesin halus) 1 sudu besar jintan putih(dimesin halus) 1 biji kelapa(ambil santan secukupnya) seeloknya gunakan air panas sewaktu memerah. 2 sudu margerin garam secukupnya. |
Cara: | |
1) Masukkan tepung beras, tepung muruku dan tepung jagung ke dalam mangkuk adunan. 2) Kemudian masukkan jintan manis, jintan putih, kari dan garam kedalam mangkuk tersebut. 3) Masukkan margerin dan santan. Adun hingga sebati dan kental. 4) masukkan dalam acuan muruku dan goreng dalam minyak yang panas. | |
Seterusnya : http://resepi.mesra.net/Detailed/4645.shtml
http://resepimudahamsa.blogspot.com/2009/08/resepi-muruku.html
Muruku
Bahan-bahan:
250g tepung muruku
250g tepung pulut
50g ke 80g bijan
1 sudubesar serbuk cili
1 sudubesar jintan putih - boleh blend
1 sudubesar jintan manis - boleh blend
1 sudubesar lemuju / jemuju - boleh blend
2 sudubesar mentega / butter
2biji telur
250 ml santan + setengah sudubesar garam
daun kari untuk tabur masa menggoreng
minyak untuk menggoreng
nota* untuk tambah wangi dalam adunan boleh juga ditambah sedikit daun kari yang dikeringkan kemudian dikisar halus. (tips dari dapur semasa menggoreng muruku bersama Uncle)
MURUKU MELAYUBahan-bahannya:500g tepung muruku(1 kampit)
500g tepung ubi
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar biji lemuju(kat kedai india ada jual)
1/2 biji kelapa diambil 3 cawan santan-dimasak sehinggan terbit minyak.sejukkan
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
acuan muruku
cara membuatnya:Satukan tepung muruku+tepung ubi dan rempah-rempah tadi, masukkan garam dalam santan kacau hingga larut..pastu masukkan kedalam adunan hingga jadi doh yang paling lembut. Panaskan minyak..tekan acu muruku kedalam minyak tadi.jangan kacau dulu biar seketika sebab takut patah.goreng sampai kekuningan..kalau nak pedas letak cili kering pun boleh.
Seterusnya : http://resepimudahamsa.blogspot.com/2009/08/resepi-muruku.html
Bahan-bahan:
250g tepung muruku
250g tepung pulut
50g ke 80g bijan
1 sudubesar serbuk cili
1 sudubesar jintan putih - boleh blend
1 sudubesar jintan manis - boleh blend
1 sudubesar lemuju / jemuju - boleh blend
2 sudubesar mentega / butter
2biji telur
250 ml santan + setengah sudubesar garam
daun kari untuk tabur masa menggoreng
minyak untuk menggoreng
nota* untuk tambah wangi dalam adunan boleh juga ditambah sedikit daun kari yang dikeringkan kemudian dikisar halus. (tips dari dapur semasa menggoreng muruku bersama Uncle)
MURUKU MELAYUBahan-bahannya:500g tepung muruku(1 kampit)
500g tepung ubi
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar biji lemuju(kat kedai india ada jual)
1/2 biji kelapa diambil 3 cawan santan-dimasak sehinggan terbit minyak.sejukkan
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
acuan muruku
cara membuatnya:Satukan tepung muruku+tepung ubi dan rempah-rempah tadi, masukkan garam dalam santan kacau hingga larut..pastu masukkan kedalam adunan hingga jadi doh yang paling lembut. Panaskan minyak..tekan acu muruku kedalam minyak tadi.jangan kacau dulu biar seketika sebab takut patah.goreng sampai kekuningan..kalau nak pedas letak cili kering pun boleh.
Seterusnya : http://resepimudahamsa.blogspot.com/2009/08/resepi-muruku.html
Subscribe to:
Posts (Atom)