Monday, December 20, 2010

http://mamasya.fotopages.com/?entry=1290570

Bahan

100 gm bagi setiap jenis buah [kismis, kurma,kurma merah. jeruk limau nipis,jeruk belimbing buluh,jeruk mangga,bawang merah dikupas, cili merah(belah &buang biji) ,cili hijau (belah &buang biji)-900 gm semuanya
(saya guna 700 gm campuran -kurma,dried cherry apple,manisan strawberry,raisin hijau,cili jeruk,lobal masin,buah limau kasturi dan bawang merah)-potong kecil kecuali bawang merah.
50 ml minyak- tambah lagi 100ml
3 sb gula pasir-lebihkan biar manis sikit
500ml kecil cuka- guna 350 ml
garam secukup rasa

Bahan A Dikisar
75 gm rempah ikan
5 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan2 yg tambah sendiri
*4 sudu besar lada kering yg telah dikisar
*bijan digoreng tanpa minyak

Cara:
1. Bersih buah2an dan toskan. Kemudian jemur selama 2 jam.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan A dan lada kering sehingga berbau.Masukkan cuka,gula pasir dan kacau rata.
2. Apabila mendidih,tambahkan garam secukup rasa,bawang merah,cili dan buah-buahan.
3. Kacau hingga pekat dan mendidih.
4. Sejukkan sebelum dipotong
taburkan bijan sebelum makan


Sumber :  http://mamasya.fotopages.com/?entry=1290570

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...