Thursday, December 23, 2010

http://usahawanborongchina.blogspot.com/2010/12/guangzhou-101-bukan-kursus-biasa-biasa.html

Siapakah GMTC?
Kami adalah syarikat latihan dan perundingan keusahawanan yang menawarkan kursusGuangzhou 101 khas untuk para usahawan yang berminat untuk memborong barangan terus dari negara China. Selain itu kami juga menganjurkan rombongan memborong ke China atau dikenali sebagai Guangzhou 102. Kursus Usahawan Borong yang akan datang adalah pada 15 Januari 2011. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web kami di sini.
 

http://lbncharity.blogspot.com/2010/10/usahawan-oh-usahawan.html

Di sana sini bercakap mengenai usahawan. Berbagai-bagai jenis usahawan. Usahawan kecil dan sederhana, Usahawan francais, usahawan bumiputa dan macam-macam lagi, Di lobi-lobi
 hotel, di restoren-restoran, tidak ketinggalan di restoran nasi kandar 24 jam, di kelab-kelab, bahkan di gerai-gerai tepi jalanpun orang berbincang pasal nak jadi usahawan.

Di sana ada kursus usahawan, di sini ada seminar perniagaan. Syarikat swasta pun buat kursus. Kerajaan dah tentu banyak buat seminar, forum dan sebagainya sebab mahu wujudkan banyak usahawan. Lagipun memang ada jabatan dan kementerian khas untuk tujuan ini. Berbagai koleksi sijil dikumpul oleh bakal usahawan. Kononnya untuk mudah dapat pinjaman, dapat bantuan, dapat galakan dan dapat bermacam-macam insentif lagi.


Sumber : http://lbncharity.blogspot.com/2010/10/usahawan-oh-usahawan.html

Kunci Kejayaan orang yang berjaya

ANDA INGIN JADI ORANG YANG BERJAYA?
apakah anda penakut?
apakah anda pemalas?
apakah anda orang pesimis?
apakah anda takut gagal?
Orang sukses adalah orang yang terus mencuba, meskipun telah mengalami banyak kegagalan.
Ia memandang kehidupan sebagai peluang untuk mencapai kejayaan.
Bagaimana dan mengapa mereka boleh menjadi teratas di bidang masing-masing, dari sukan, pendidikan, hingga ke perniagaan.
Apa sebenarnya yang mereka ketahui dan lakukan untuk menjadi orang berjaya?
Berikut ada tujuh perkara yang dilakukan mereka dalam meraih kejayaan:

1. Orang berjaya berani mengambil risiko

Mereka berupaya untuk mencapai target, melakukan kajian, membuat networking dengan ramai orang, dan ghairah mencuba sesuatu yang baru seiring perkembangan zaman. David C. McClelland, seorang guru besar yang mendalami perjalanan orang-orang yang berjaya serta telah melakukan perjalanan ke banyak negara dan melatih usahawan kecil, menyatakan cara menjadi usahawan kecil yang berjaya adalah dengan menjadi pengambil risiko ; yang mahu terus mengambil risiko untuk meraih kejayaan..Namun begitu berani mengambil risiko mestilah dengan persediaan yang lengkap bukan main terjah sahaja.

2. Orang yang berjaya percaya kepada diri sendiri dan merasakan bahwa mereka berbuat sesuatu untuk dunia.
Mereka memandang sebuah dunia yang besar dan ingin memainkan peranan penting di dalamnya. Mereka tetap bekerja sesuai keterampilan mereka, sambil tetap menyedari bahawa keterampilan memberi nilai kepada keterampilan lainnya. Mereka juga sedar, kerja mereka adalah terbaik akan menghasilkan keuntungan bagi mereka.

3. Orang yang berjaya menikmati apa yang sedang mereka lakukan.

Mereka mampu melihat pekerjaan yang mereka lakukan sebagai sesuatu yang menyenangkan hati ; jika mereka bekerja di mana mereka dapat nampak unggul dan menjadi pekerja terbaik. Orang yang berjaya menyukai persaingan; mereka menikmati pencapaian di puncak permainan mereka.

4. Orang yang berjaya adalah pelajar seumur hidup

Mereka menyedari, pendidikan tidak pernah berakhir tapi dimulai di setiap tingkatan kehidupan dan terus berlanjutan hingga akhir kehidupan. Pendidikan tidak terbatas di ruang kelas; ertinya sentiasa mencuba idea yang baru, membaca buku, surat khabar, majalah, dan menggunakan Internet merupakan bentuk pendidikan.

5. Orang yang berjaya berpandangan positif terhadap apa yang mereka lakukan, dan ini meluas pada hal-hal lain
Mereka percaya gelas itu setengah penuh dan bukan setengah kosong. Mereka menanamkan semangat pada diri sendiri dan dapat membayangkan diri bagaimana mereka berhasil menyelesaikan suatu tugas sukar atau mencapai penghargaan tertinggi. Orang yang berjaya bagaikan pelatih bagi orang lain, dengan memberi pesanan-pesanan positif dalam kehidupan sehari-hari. Mereka gembira melihat orang lain membuat tonggak sejarah dalam kehidupan mereka.

6. Orang yang berjaya mempunyai banyak cara untuk memotivasi diri sendiri.

Ada yang dengan cara melakukan beberapa cara setiap hari pada bidang berbeza. Seorang pemuda  memotivasikan dirinya sendiri dengan mencuba mendapatkan lebih banyak wang daripada kakaknya. Seorang wanita berusia 29 tahun menjadi doktor terkemuka  untuk menunjukkan kepada bekas gurunya bahawa dia memiliki keterampilan dan kecerdasan layak untuk mencapai profesion itu.


7. Orang yang berjaya menyelesaikan tugas 
bukan separuh jalan, dan mereka menggunakan cara kreatif dalam meraih kejayaan.
Meskipun mungkin memerlukan waktu lebih lama, mereka akhirnya mencapai garis penamat. Mereka manfaatkan masa dengan baik dalam mensinergikan kemampuan fizikal dan mental untuk mencapai kejayaan.


Sumber : http://mgck01.blogspot.com/2010/12/kunci-kejayaan-orang-yang-berjaya.html

http://cahayabudi.blogspot.com/

Hampir empat tahun penglibatan saya (kami) dalam bidang keusahawanan, tidak sikit juga hutang lapuk yang tak dapat saya kutip. Pendek kata hanya tinggal harapan. Angka mengenainya walaupun tidaklah sampai ke RM11 juta (seperti PTS) ia cukup meninggalkan kesan emosi mendalam buat saya dan keluarga. Saya tidak menafikan sebagai usahawan baru hendak belajar, keputusan-keputusan tertentu dalam perniagaan diambil dalam keadaan tidak matang, tergesa-gesa dan kabur.


Sumber : http://cahayabudi.blogspot.com/

http://belumbaru.kkgri.edu.my/default.asp?id=3&mnu=3

Wan Hafizi Bin Wan Ibrahim. Seorang pemuda yang mempunyai wawasan dan semangat usawan. Pihak RISDA Daerah Gerik telah menghantar Wan Hafizi mengikuti kursus membela kambing. Dengan bermodalkan bantuan RISDA sebanyak Rm10,000.00 dan modal sendiri lebih kurang Rm10,000.00, beliau telah memulakan ternakan kambing di dalam kebun getahnya seluas lebih kurang 4.5 ekar di kampung Belum Baru sejak  17 Jun 2008 yang lalu.  Ladang ternakan dan kandang yang disediakan boleh menampung 200 kambing dalam satu-satu masa. Buat permulaan beliau kini membela 28 ekor sebagai induk. Dijangkakan belaannya akan meningkat berlipat kali ganda hasil dari kelahiran baka induk yang ada dan juga dari penambahan baka yang akan dijalankan dari masa kesemasa.


Sumber : http://belumbaru.kkgri.edu.my/default.asp?id=3&mnu=3

UBASB sasar lahir 3,000 usahawan

RAHMAN menyampai set Ayamas kepada seorang peserta program usahawan bistari Ayamas di Sungai Petani, Kedah, kelmarin.Model perniagaan Sudut Ayamas beri peluang ibu tunggal, suri rumah

USAHAWAN Bestari Ayamas Sdn Bhd (UBASB) yang terbabit secara langsung membangunkan usahawan Bumiputera dalam perniagaan runcit produk Ayamas, menyasar melahirkan lebih 3,000 usahawan di bawah model perniagaan Sudut Ayamas yang diperkenalkannya menjelang 2014.

Sumber : http://strategibisnes.blogspot.com/2010/11/ubasb-sasar-lahir-3000-usahawan.html

RESTORAN DAN RANGKAIAN MyStall™

MyStall™ dimiliki oleh MyStall Network bercadang menjalankan perniagaan restoran dan gerai mudah alih pelbagai jenis resepi istimewa burger termasuklah burger terbaru keluaran bumiputera iaitu oblong burger dan patty burger. Selain itu, kami juga bercadang membuka peluang perniagaan gerai mudah alih MyStall™ kepada mereka yang berminat.

Sumber : http://sempoioblong.blogspot.com/2010/12/mystall-2011.html

Gabeta sokong tubuh Kementerian Perusahaan Kecil

KOTA BHARU 13 Dis. – Persatuan Usahawan dan Siswazah Kota Bharu (Gabeta) menyokong penuh gesaan Konsortium Usahawan Makanan dan Industri Asas Tani Sdn. Bhd. (Komita) supaya kerajaan segera mewujudkan Kementerian Perusahaan Kecil dan Sederhana bagi membantu usahawan kecil bumiputera di negara ini.
Presidennya, Nasrul Nizam Malik (gambar) berkata, selepas Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dibubarkan, kini golongan usahawan kecil dan sederhana bumiputera berdepan dengan masalah untuk mendapatkan maklumat dan pelbagai bantuan lain dalam mengembangkan perniagaan mereka.


Sumber :  http://www.malaysiazoom.com/gabeta-sokong-tubuh-kementerian-perusahaan-kecil/

Kementerian IKS satu keperluan

MAJU mundur, hebat tidaknya sesbuah negara bergantung kepada pencapaian ekonominya.
Kegagalan membina dan memantapkan ekonomi adalah kegagalan sesebuah negara, sesuatu bangsa, sesebuah masyarakat mahu pun sesebuah keluarga.


Dari sudut kaca mata Islam, kemisklinan, kedaifan dan kemerempatan dilihat mendorong kepada kemungkaan.


Sumber :  http://melikapakjangak.blogspot.com/2010/12/muncul-kembali-912.html

http://abihulwa.blogspot.com/2010/12/isu-pendidikan-transformasi-vokasional.html

TAHUKAH anda bahawa terdapat ramai di kalangan peniaga yang menjalankan perusahaan kecil seperti pembuatan roti, menghasilkan makanan ringan atau menternak ikan dan ratusan jenis perusahaan kecil lain yang boleh mendapat pendapatan bulanan bersih mencecah puluhan ribu ringgit? Atau dengan kata lain mereka boleh mendapat pendapatan bersih lebih daripada 'lima angka' sebulan.
Pengusaha atau peniaga kecil ini bergerak di pasar-pasar malam, bazar-bazar, pasar-pasar basah, bengkel-bengkel atau kedai-kedai biasa di seluruh negara.

Sumber : http://abihulwa.blogspot.com/2010/12/isu-pendidikan-transformasi-vokasional.html

Wednesday, December 22, 2010

GOOD BUSINESS ATTITUDE AND STRATEGIES

You will need to do things in a certain way to maximize your chances to succeed. This “certain way” is what we call strategy, from the general business attitude to specific approaches.

1. Fail Often

Good judgment come form experience but experience come from bad judgment, Not entirely true, I know, but enough to make you think. Don’t be afraid to fail. Kill all your ”brilliant“ ideas by making them real first. 99.99% of the genial ideas don’t survive after you make them real. 99.99% is a big number. Prepare to fail for 99.99% of your time. The 0.01% is really worth.

2. Fast Is The New Slow

If you really want a piece of the online cake you have to think super fast. If you think fast, you’re slow. Technology is evolving at such a rate that you can almost hear it growing. The adoption of the phenomenon is the fastest in the whole humankind history. You’re doing business during a revolution. And, usually, during revolutions they get rid of the old / slow stuff pretty fast (think head chopping and you’ll have an idea).

3. If You Don’t Blog, You Don’t Exist

The old days of anonymous business presence on the Internet are over. You need an identity. Preferably, your own identity. And the easiest way to establish, maintain and promote an identity is having a blog. Blogging has become an internal part of the online business process, much like a domain name: without it, you don’t really exist.

4. Be Informed

Stay on top of the news but filter the information. Being informed is a balanced attitude. Don’t rush to become a hype whore, praising every single ”next boom“ idea, but don’t get too skeptical also. Watching the trends in the online business can be a business in itself, though you need a really good filter and a cold judgement in order to take only what’s really useful for you or your business niche.

5. Social Media Works

It might be overrated lately, I agree, but social media really works. As an observer of the online phenomenon in the last ten years I can tell you for sure that this IS a revolution. Much slower than it’s perceived or presented, but there is a real shift from consuming information to interacting in larger communities. Social media is a place where you really want to be if you want to do business on the internet.

6. Praise Your Success

I really don’t see any reason whatsoever you shouldn’t be proud of what you did. If you’re successful, let the world know. Being shy will not help you here. You’re acting on a field so crowded with information that even your own identity is difficult to persist, if you don’t actively work at it. Just because your clients know your name that doesn’t necessarily mean you’re perceived as an expert in your niche.

7. Don’t Focus On The Competition

But don’t ignore it either. This business field is so crowded that you’re surely having a lot of competition. Focusing on it will most likely drain all your resources. Instead, focus on your resources, on your projects and on your clients. Pure ranking (like I’m #1 and you’re #2) doesn’t really work in the online, but identity does. Work to establish an identity rather than engaging in competition wars.

8. Is This Really Useful?

Before starting to actually build your project make sure you’re able to respond a big, capital letters, no hesitation, out loud ”YES“ to that question. If you have the slightest hesitation, start the analyse over. If you will build something that wouldn’t make a difference (but it will just look good or shiny) you will lose. Your business must solve a problem. Period.

9. What Brain Real Estate Do You Own?

I usually describe branding as the real estate property you own in people’s brains. The ”shoes“ land is owned by Nike, the ”luxury car“ is owned by Ferrari, the ”classy watch“ is owned by Rolex, and ”mobile phone“ tends to be owned by Apple, lately. Almost every human concept can be defined as a real estate property in one’s brain. And a brand is actually the connection between that brain land and a specific product . Once you succeed in owning a pice of real estate in people’s brains, you’re set.

10. Don’t Listen To Them

Listen to you. Don’t listen to those who are telling you’re making a big mistake by quitting your daily job and starting a new business. You know better. They’ll praise you in a few years. So go for it.

11. Don’t Be Afraid

Yes it’s risky. Yes, nobody can guarantee total success. Yes, you may fail. So what? Being afraid will only amplify those possibilities. Accept that you can fail or succeed and move on. The beauty of the journey will soon make those fear fade like they never existed.

12. No Risk It, No Biscuit

Learn how to deal with risk and how to embrace it. There is no such business with “zero” risk. If it is, it isn’t worth the trouble. The bigger the risk, the bigger the payout of the business. And the online field is one of the riskier business fields you can imagine.

13. If It Was Never Done, Look Twice

Most of the time, an idea nobody had until you is worth the trouble. But if nobody implemented it so far, there must also be a reason. The “first of its kind” ideas are not always a sure win, look twice. This is not meant to inhibit your creativity, but to ground you more and avoid seeking novelty just for the sake of it.

14. When It’s Cooking, It’s Cooking

If your idea is starting to take off, don’t stop. You may be surprised how high you can go. Don’t just stop when your initial goal has been met. More often than you think, this initial success is only the gate to something bigger than you ever imagined. Don’t let yourself out of this bigger picture by remaining stuck in an initial, comfy, small success.

15. Seek For Advice

You don’t know everything. Fortunately. Because if you would know everything you’ll miss all that thrill of discovering the unknown. Just ask for advice when in trouble, don’t assume you know everything. Or do an online search. Chances are that somebody had the same problem before and the answer is out there.

16. Do Whatever It Takes

if you have to convince 100 people to make your project alive, do it. If you have to walk 1000 miles, do it. Do whatever it takes to make your idea real. Don’t think: “but this is too hard”. It isn’t. It’s your idea and you’ll be so happy when you’re going to see it live. So, do whatever it takes for that.

17. Trust Your Intuition

There are no schools for that, so it cannot be learned. Intuition is that instant light shed on a subject only for a split of a second, just enough for you to think it was there. Things are different in that light. Whenever you see it, trust it. Intuition can often draw the line between a “correct” entrepreneur and a brilliant one.

18. Practice Courage

This one can be learned, so do your best to learn it. Courage means doing stuff regardless of the context. Act with all your power towards making things happening. It doesn’t mean you’re not going to be afraid from time to time, it means you’re going to pursue your goal regardless of those fears.

19. Maintain Enthusiasm

This one can also be learned. If courage is the action, enthusiasm is the fuel for that action. Make sure you always have enough of that fuel. Seal your doors in such a way that depression will never make an entrance. In my opinion, enthusiasm is an asset bigger than any financial support you can get.

20. Do It For Yourself

Entrepreneurship is a fantastic personal development tool []. Regardless of the outcome of your business you will learn tremendously out of this. Do it for yourself, not for the money (although money is pretty good, also). Whatever you do, keep in mind that there aren’t really failures or successes, there are only results.

21. Be Self Sustainable Before Asking For Money

Going around and asking for funding while you’re still on negative cash-flow will create more harm than good. At this eraly stage – which is most of the time unavoidable – all the funding you can find is either angel investors, either the 3 ”F“: family, friends and fools. I gladly recommend the 3 ”F“ anytime, an angel will put a lot of pressure on your development and strategy. Once you have a constant, positive cash-flow, go out and shout for funding, they’ll line up at your door office.

22. Balance Your Expectations With The Market Status

When establishing strategic (and financial) goals pay attention to the market conditions. Always balance your own ambitions and expectations with real numbers from the market. If you don’t do that you’ll end up either aiming unrealistically high, either going under your true potential. If you’re that good, those realistic expectations will be surpassed by your results anyway.

23. Brand Yourself

In the online field, more than in any other I know, personal branding is compulsory. And by that I mean absolutely unavoidable. Your online presence will work while you’re asleep, while you’re on holiday, while you’re working hard on a new secret feature. Maintaining a solid, persistent online presence is the key ingredient to a successful personal branding. Don’t assume people knows everything about you, constantly reinforce what YOU want them to know about you.

24. Watch For Your Break Even

But don’t consider it a success in itself. That’s what a business have to do in the first place: pays the money invested in it. A common strategy mistake is to slow down after the break-even, considering that the simple fact of reaching it will further endorse the business. On the contrary, it’s only after the break-even that you’ll see how much your project really worths in terms of profit.

25. Network, Network, Network

Go out and meet new people. Clearly state your expertise and and ask the same from your peers. Let them know why you’re doing business and how. Join professional organizations and attend to informal meetings. There is no such thing as an upper limit to your connections in the online field.

26. Don’t Fall Into The Productivity Trap

Sometimes you get so caught in a productivity trap that you lose sight of the long term goals. You work so hard and so organized that you can’t see where you’re heading anymore. If you reached this level, it’s time for you to hire a manager. You’re en entrepreneur, you have to see the road and lead your people there.

27. Don’t Let It Eat You

A business is just a business, not your life. Took me years to understand that. Too much of an implication in your own business is not good. At some point, you’ll be burned out. Be sure to build some fences between your private life and your professional life.

28. Boredom Is Bankruptcy

If you get bored about your business it’s time to get out of it. Quick. Out of any imaginable dangers of a business, I cannot think of a one more powerful than boredom. The second you feel you got bored, make whatever you can to leave it. Otherwise you’ll end up having the worst job ever: being a bored employee (you) working for a bored boss

Source :  http://makingaprofitablebusiness.blogspot.com/2010/08/good-business-attitude-and-strategies.html

http://hasilkampung.com/hkori/

Wawasan kami ialah untuk menjadikan laman web ini sebagai pusat pengumpulan maya produk kampung seluruh Malaysia sebagai satu kaedah membantu pengusaha dan pemilik produk kampung mempromosikan produk mereka dengan lebih menyeluruh dan berkesan. Pendaftaran adalah PERCUMA..

Cara daftar keahlian/produk? Sila klik Panduan untuk maklumat selanjutnya.Sumber : http://hasilkampung.com/hkori/

What’s Your Brand Say About Your Business?

I’ve been reading a lot lately about personal branding, and have become quite enamored with it, as the Internet has made it much easier to create a positive brand that can help you grow your business.  What’s your brand say about you and your business? Or, are you even aware of it? If you’ve been [...]

Source of Information :  http://www.mikepedersen.com/personal-brand-business/

http://www.sazziefrozenfood.blogspot.com/

          SAZZIE ENTERPRISE
          NILAI, NEGERI SEMBILAN, Malaysia
Manufacturer of frozen food and bakeries Established : 2005 Product variety : Karipap, putri ayu, apam gula hangus, popia, samosa, cucur badak, kasturi, koci, begedil, murtabak, donat, pau, muffin
 
Sumber :  http://www.sazziefrozenfood.blogspot.com/

Carrefour tawar lebih ruang untuk IKS

Ketua Pegawai Eksekutif Carrefour Malaysia-Singapura, Guillaume de Colonges berkata, pembukaan cawangan di Rahang itu memperakui kesungguhan pihaknya menyediakan kemudahan membeli-belah kepada pelanggan setempat dengan lebih cekap.


Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0205&pub=Utusan_Malaysia&sec=Korporat&pg=ko_03.htm

Infomasi IKS

Kertas kerja berkaitan Industri Kecil dan Sederhana

Sumber : http://www.muftiselangor.gov.my/E-Book/Download/Prosiding/Prosiding1/Prosiding1%2819%29.pdf

http://www.jais.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=171

Sijil Pengesahan halal dan Logo adalah merupakan suatu pengiktirafan yang menunjukkan kehalalan sesuatu hasil makanan, minuman dan bahan gunaan orang Islam berasaskan kepada hukum Syarak yang diamalkan dalam negeri ini. Ini bertujuan untuk mengatasi kekeliruan dan keraguan yang timbul dikalangan pengguna Islam berkaitan dengan kehalalan atau kesucian sesuatu makanan, minuman dan bahan gunaan yang dikeluarkan dalam negeri ini.

Sumber : http://www.jais.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=171

http://www.mhp2020.blogspot.com/

MENJUAL kuah rojak, makanan ringan serta produk pertanian di pasar tani pada tahun 1990-an merupakan titik permulaan bagi Punari @Zainudin Salleh, 59, membina empayar perniagaannya.
"Ketika mula-mula menceburi perniagaan pasar tani saya hanya memikirkan mencari rezeki untuk keluarga," katanya ketika ditemui di premisnya di Sungai Leman, Sekinchan, Selangor.

http://www.ekommaju.org.my/

Portal E-Komuniti PPAS (ekommaju) ialah satu gerbang Komuniti Negeri Selangor yang menempatkan semua komuniti di bawah satu platform bagi memudahkan mereka berkomunikasi,berinteraksi, berbincang, bertukar maklumat, mencari dan menyebar ilmu serta berniaga.
Pembangunan portal ini sesuai dengan peranan perpustakaan sebagai sebuah institusi yang memberikan perkhidmatan kepada masyarakat awam.  Ekommaju akan menempatkan beberapa platform seperti laman-laman web belia, wanita, kanak-kanak, remaja, kelab, persatuan dan sebagainya, termasuk juga platform E-Learning (JEJAK IT), IKS, kedai-kedai, pejabat-pejabat, kilang-kilang dan sebentuknya.
Untuk peringkat awal ini, PPAS menyediakan platform IKS yang memfokuskan platform perniagaan oleh SME (Small Medium Enterprise) atau Industri Kecil Sederhana. Portal ini akan
# Memaparkan maklumat tentang aktiviti IKS
# Memberi peluang kepada usahawan untuk berinteraksi
# Mempromosikan produk keluaran mereka secara terus dengan cepat dan tepat kepada pengguna.
# Menawarkan  tempahan produk yang diminati secara on-line (terus) kepada pengguna

Layarilah http://www.ekommaju.org.my

Produk IKS - Pasaraya Besar enggan pasarkan

Produk kurang bermutu dan pembungkusan kurang menarik dijadikan alasan pasar raya besar milik syarikat asing yang beroperasi di negara ini untuk tidak memasarkan produk Industri Kecil dan Sederhana (IKS) keluaran bumiputera di premis masing masing

Sumber : http://perencah.blogspot.com/2009/06/produk-iks-pasaraya-besar-enggan.html

BelacanDibuat secara tradisional (muslim made)
Harga 100gm belacan RM1.50
*Tak termasuk Kos Pos

=> untuk tempahan majlis keraian, atau sekiranya anda ingin memasarkan produk ini, sila hubungi kami untuk mendapatkan harga yang lebih istimewa. Hubungi kami di talian 019-3458610 atau e-mail ke mazhar_alti@yahoo.com


Sumber :  http://mazharalti.blogspot.com/2010/05/belacan-tradisional.html

Kuah Rojak Buah

AISYAH - SOS CILI & KUAH ROJAK

Pelanggan:
KHAISYAH ENTERPRISE

Alamat Perniagaan :
KG. PGD. SG. KECHIL,
NIBONG TEBAL,
SEB. PERAI SELATAN.

No. Telefon / No Fax:
(T) 013-4723340 (PN. NORISAH)

Sumber :  http://www.produkusahawan.com/2008/06/aisyah-sos-cili-kuah-rojak.html

Kuah Rojak Buah

ZARINA - PELBAGAI JENIS SOS & ROJAK

Pelanggan:
ZZ ARA ENTERPRISE

Alamat Perniagaan :
NO. 19, LORONG ARA INDAH 1,
TAMAN ARA INDAH, 13500 PMTG PASIR,
PERMATANG PAUH, SEB. PERAI.

No. Telefon / No Fax:
(T) 019-4401251, 017-4219972

Sumber :  http://www.produkusahawan.com/search/label/Sos%2FKicap%2FJem%2FPerencah

Kuah Rojak Buah

WATY'S - SOS ROJAK PENANG

Pelanggan:
HANIS FOOD INDUSTRIES

Alamat Perniagaan :
PUSAT KEMAJUAN PELADANG KECIL,
PPK LAHAR BUBU, 912 PAYA KELADI HUJONG,
13200 KEPALA BATAS, SEB. PERAI

No. Telefon / No Fax:
(T) 012-4347207, 017-4637009 (EN. ROSLAN)

Sumber : http://www.produkusahawan.com/2008/06/watys-label-sos-rojak-penang.html

Acar

PRINCESS ALFA - ACAR

Pelanggan:
ALFALAILA WALAILA ENTERPRISE

Alamat Perniagaan :
NO. 61, GERAI JKKK,
JLN SG BURONG,
11000 BALIK PULAU,
PULAU PINANG

No. Telefon / No Fax:
(T) 016-4352139 (MAK WAN)

Sumber :  http://www.produkusahawan.com/2008/06/princess-alfa-acar.html

Kuah Rojak Buah

MUNAH - SOS ROJAK

Pelanggan:
SMART FOOD ENTERPRISE

Alamat Perniagaan :
5782, PAJAK SONG,
13200 KEPALA BATAS,
SEB. PERAI

No. Telefon / No Fax:
(T) 04-5755867

Sumber : http://www.produkusahawan.com/2008/06/munah-sos-rojak.html

Directori Usahawan

Sila masukkan sama ada nama barangan, usahawan atau syarikat untuk memudahkan anda mencari di bahagian SEARCH BLOG yang terdapat di atas.

Sumber :  http://www.produkusahawan.com/

Kuah Rojak Buah

CJS Murni Enterprise adalah sebuah syarikat milikan tunggal yang dimiliki oleh Che Jah bt.Salleh, syarikat ini mula beroperasi secara kecil-kecilan sekitar Disember 1997. Sekitar Disember 1997 syarikat ini mula menjalankan kerja memproses sos cili, sos tomato, sos pencicah dan lain-lain. Selepas melihat sambutan yang baik daripada penduduk setempat, syarikat ini mula di daftarkan pada 19 Disember 1998 dengan nama CJS Murni Enterprise yang beralamat di Kampung Kebakat, 16250 Wakaf Bharu, Kelantan Darul Naim

Sumber : http://sosmurni.com/about/

Kuah Rojak BuahIn this picture (clockwise) centerpiece kuah rojak, buah pelam/mangga, epal hijau, epal merah, belimbing, dan sengkuang. Lebih sedap jika ada jambu batu, jambu air, nenas, betik muda dan kedondong/buah amra or any fruits of your choice.

Sumber :  http://kuahrojak.blogspot.com/

Monday, December 20, 2010

http://mamasya.fotopages.com/?entry=1290570

Bahan

100 gm bagi setiap jenis buah [kismis, kurma,kurma merah. jeruk limau nipis,jeruk belimbing buluh,jeruk mangga,bawang merah dikupas, cili merah(belah &buang biji) ,cili hijau (belah &buang biji)-900 gm semuanya
(saya guna 700 gm campuran -kurma,dried cherry apple,manisan strawberry,raisin hijau,cili jeruk,lobal masin,buah limau kasturi dan bawang merah)-potong kecil kecuali bawang merah.
50 ml minyak- tambah lagi 100ml
3 sb gula pasir-lebihkan biar manis sikit
500ml kecil cuka- guna 350 ml
garam secukup rasa

Bahan A Dikisar
75 gm rempah ikan
5 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan2 yg tambah sendiri
*4 sudu besar lada kering yg telah dikisar
*bijan digoreng tanpa minyak

Cara:
1. Bersih buah2an dan toskan. Kemudian jemur selama 2 jam.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan A dan lada kering sehingga berbau.Masukkan cuka,gula pasir dan kacau rata.
2. Apabila mendidih,tambahkan garam secukup rasa,bawang merah,cili dan buah-buahan.
3. Kacau hingga pekat dan mendidih.
4. Sejukkan sebelum dipotong
taburkan bijan sebelum makan


Sumber :  http://mamasya.fotopages.com/?entry=1290570

http://stayerkiller.tripod.com/acar.html

Acar Buah

Bahan-Bahan:
600 gm buah-buahan jeruk (asam boi, prun, aprikot dan ceri)
2 sudu besar cili kisar
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
4 cm halia 1 tin kecil tomato puri
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
½ cawan minyak untuk menumis


Cara:
Bawang putih dan bawang besar serta halia dikisar halus.
Panaskan minyak, tumis cili kisar dan bawang putih, bawang besar dan halia yang telah dikisar tadi hingga garing.
Kemudian masukkan tomato puri, rempah kari, gula, garam dan cuka.
Biarkan mendidih dan masukkan buah-buahan jeruk.
Kacau rata dan bolehlah diangkat. 


Sumber : http://stayerkiller.tripod.com/acar.html

http://resipinoraini.blogspot.com/search/label/membuka%20perniagaan%20kecil

Bagaimana Memulakan Perniagaan Kecil-kecilan

Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category:
 
Semasa saya mengadakan kursus kek lapis, ada juga peserta yang bertanya kepada saya bagaimana nak memulakan perniagaan kek atau biskut secara kecil-kecilan dari rumah? Saya rasa ini satu soalan yang baik kerana antara matlamat saya menulis buku, menganjurkan kursus dan mewujudkan blog ini adalah untuk menggalakkan lebih ramai orang Melayu kita menceburkan diri dalam perniagaan ini. Maklumlah rata-rata kita lihat,kedai kek dimana-mana bandarpun dimonopoli oleh satu kaum saja. Belum tentu apa yang dijual itu Halal. Sebagai umat Islam, persoalan halal haram adalah sangat penting. Jadi marilah kita bersama-sama melaksanakan Jihad Ekonomi.

Apa yang akan saya paparkan disini adalah dari pengalaman saya berniaga kecil-kecilan selama 10 tahun sejak saya meletakkan jawatan sebagai wartawan majalah. Saya mengambil tempahan kek dan biskut raya. Pernah tempahan biskut raya saya mencapai 35,000 biji sedangkan saya tiada pekerja, hanya bantuan ahli keluarga.Lain orang lain pengalamannya. Harap dapat dijadikan panduan sebagai batu loncatan untuk mengorak langkah menjadi usahawan berjaya. Insyaallah.

1. Dapatkan ilmu

Sebelum memulakan sesuatu, kita hendaklah mendapatkan ilmu tentang bidang yang ingin kita ceburi. Jika anda berminat menjalankan perniagaan kek , belajarlah dari orang yang berpengalaman atau institusi yang berkaitan. Banyak tempat dimana anda boleh belajar membuat kek. Saya sendiri walaupun telah mengikuti pelbagai kursus, tetapi masih lagi berminat untuk belajar. Pendekata, proses pembelajaran jangan terhenti walaupun kita sudah pandai membuat kek. Mungkin ada idea-idea baru yang belum kita pelajari. Memanglah memerlukan wang, tetapi ilmu yang dipelajari akan mendatangkan lebih wang kepada kita.Ada seorang rakan saya yang sanggup mengeluarkan RM1000 untuk belajar membuat roti selama 1 hari dari seorang pakar. Pelaburannya tidak sia-sia kerana beliau kini mengusahakan perniagaan roti dari bengkel belakang rumahnya.

2. Mempraktikkan ilmu
Selepas kita mendapat ilmu, sekarang praktikkan apa yang dipelajari. Ada sesetengah orang, selepas belajar, terus notanya disimpan dalam almari. Jadi ilmu itu menjadi sia-sia.Cuba buat resipi yang dipelajari. Mungkin cubaan pertama kurang menjadi. Jangan cepat berputus asa, cuba lagi hingga anda berpuas hati dengan kek yang anda hasilkan. Bila kita hendak mula menjual, pastikan mutu kek itu memuaskan. Samada dari segi rupabentuk mahupun rasanya. Alkisah pengalaman kawan saya yang membeli kek lapis sarawak dari seorang penjual .Harganya satu biji RM90.00.Tengok dari gambar memang cantik.Apabila melihat kek yang dihantar, masyaallah tak menjadi seperti dalam gambar. Pelanggan tidak berpuashati dengan si penjual,mengutuk lagi di belakang. Jadi ini satu promosi yang tidak baik. Pastikan pelangan anda berpuashati dengan barangan yang dijual. Promosi mulut ke mulut adalah sangat berkesan.

3. Promosi

Untuk permulaan, promosi anda berkisar pada orang-orang disekeliling anda. Anda hendaklah bermulut manis (hatipun mesti baik) kepada jiran-jiran, rakan-rakan dan saudara-mara.Jangan lokek untuk menghadiahkan sebiji kek kepada jiran yang membuat kenduri atau membawa beberapa biji kek pulang ke kampung semasa hari raya. Pendekata anda hendaklah menjadi orang yang pemurah dengan memberi kek percuma kepada orang-orang di sekeliling anda. Jika sedap, pasti mereka akan membuat tempahan. Tentang harga, kek anda hendaklah lebih murah dari kek orang lain atau dikedai. Maklumlah harga kawan-kawan. Tetapi pastikan masih ada untung. Untuk promosi juga, anda boleh mencetak flyers yang menyatakan perniagaan anda dan hantar ke rumah-rumah di kawasan kejiranan anda.Jika ada internet,anda boleh membuat blog sendiri untuk mengiklankan produk anda.

4. Menjaga Pelanggan

Setelah anda mendapat tempahan, berusahalah memenuhi tempahan tersebut. Misalnya jika pelanggan hendak kek 2 kilo, sedangkan anda tiada tin yang besar,berusahalah mencarinya. Jika pelanggan hendak esok, berusahalah membuatnya.Kepercayaan pelanggan sangat penting. Jika mereka sudah percaya kepada anda , tempahan akan bertalu-talu datang.

5. Sikap yang Positif

Jangan mengharapkan kejayaan datang sekelip mata. Kejayaan tidak akan datang tanpa kerja keras yang tidak pernah kenal erti jemu. Memanglah penat, tetapi fikirkan tentang matlamat kita untuk berjaya dalam bidang ini.Fikirkan apa yang kita buat itu adalah semata-mata kerana jihad kita kepada Allah SWT dan mencari rezeki yang halal untuk keluarga. Insyaallah, semangat itu tidak akan pudar.

6. Peralatan yang cukup

Walaupun perniagaan itu secara kecil-kecilan, peralatan sangat penting bagi mendapat produk yang bagus. Sekurang-kurangnya anda perlu ada ketuhar dan pengadun (mixer) yang bagus.Pembungkusan juga penting bagi menunjukkan kepda pelanggan bahawa anda serius dalam perniagaan ini.Jika berniaga biskut, isikan dalam bekas yang bersesuaian dan letakkan label perniagaan anda.

7. Mendaftarkan perniagaan

Setelah anda yakin dengan potensi perniagaan ini, anda boleh mendaftarkan perniagaan anda dengan pendaftar perniagaan. Kemudian bolehlah mengikuti kursus-kursus keusahawanan anjuran MARA dan agensi-agensi yang lain. Seterusnya anda boleh membuat pinjaman untuk membesarkan perniagaan anda.

Kesimpulan, kejayaan tidak akan dikecapi dalam masa yang singkat. Anda perlu bersabar menghadapi sebarang masalah dan jangan cepat berputus asa. Tingkatkan ilmu dari segi produk atau pengurusan perniagaan seperti membuat akaun dan sebagainya. Salah satu kelemahan usahawan kita ialah cepat sangat berpuas hati dan tidak mahu menambahkan ilmu sedangkan ilmu dalam apa bidangpun sentiasa berkembang. Oleh itu, berusahalah untuk mencapai apa yang anda impikan. Tidak mustahil, impian akan menjadi kenyataan. 
 
 
Sumber : http://resipinoraini.blogspot.com/search/label/membuka%20perniagaan%20kecil

http://www.alibaba.com/product/my102410409-101530958-0/Canned_delight_acar_buah.html

Product Details:

Packaging Can (Tinned)
Place of Origin Malaysia
Brand Name delight acar buah

Payment & Shipping Terms:

Price: Get Latest Price
Minimum Order Quantity: 5 Kilogram/Kilograms
Delivery Time: 1 weeks
Payment Terms: L/C,D/A,T/T
Supply Ability: 10 Kilogram/Kilograms per Week                                                                                

http://muhaja.multiply.com/journal/item/4/RESEPI_ISTIMEWA_-_ACAR

Acar Mangga
Sumber: Masakkan Idaman Melayu 1977

Bahan-Bahan:
6 biji mangga muda (dikupasnya & dihiris tipis-tipis)
1/2 cuka putih
1 1/4 cawan gula pasir
1 1/2 sudu garam
2 ulas bawang putih (dihiris tipis)
10 batang lada kering (dibuang bijinya,direndam, ditoskan & digiling)
60 gm halia jeruk
7 gm halia hidup
12 biji buah badam (dicelur & dihiris halus memanjang)
2 sudu kismis
Cara:
Cuka,gula & garam dijadikan sirap. Masukkan bawang putih,lada giling,halia, jeruk & halia hidup Didihkan perlahan-lahan hingga selama 10 minit. Masukkan mangga & teruskan mendidih dengan perlahan-lahan hingga ia lembut. Jaga,Jangan sampai mangganya hancur. Masukkan buah badam & kismis.Didihkan perlahan-lahan selama 10 minit,atau hingga campuran tadi pekat. Sesuaikan rasanya & angkat dari api.Apabila sejuk,masukkan ke dalam botol. Hidangkan bersama sebarang hidangan utama.

Sumber : http://muhaja.multiply.com/journal/item/4/RESEPI_ISTIMEWA_-_ACAR

http://www.srikasih.co.cc/2008/07/resepi-acar-istimewa.html

Resepi Acar Istimewa

Bahan-bahan (Hidangan untuk enam orang):
1 cawan minyak masak Daisy Blend
1 cawan cuka putih
1 cawan gula pasir
1 sudu besar garam
200 gram kismis kuning
200 gram lobak asin (potong dadu)
5 biji limau jeruk

2 biji epal hijau (potong dadu)
10 biji buah prun
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
10 sentimeter halia muda (hiris halus)

Bahan dikisar halus:
10 tangkai cili kering (rebus)
5 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 sudu besar rempah kari daging

Cara memasak:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
2. Kemudian, masukkan cuka, gula pasir dan garam. Kacau hingga sebati.
3. Apabila mendidih, masukkan semua bahan yang lain.
4. Masak hingga pekat.
5. Siap untuk dihidang.

Petua: Rendam epal hijau dalam air berais dan campur dengan perahan lemon supaya epal tidak bertukar menjadi kehitaman.

Sumber : http://www.srikasih.co.cc/2008/07/resepi-acar-istimewa.html

http://jejarihalus.blogspot.com/2010/03/cenderamata-istimewa-untuk-tetamu-anda.html

ACAR BUAH ISTIMEWA (HOME-MADE)
100 GRAM: RM 4
500 GRAM: RM 17
1 KG: RM 30
 
 

http://www.mudah.my/Acar+buah+istimewa+rm8-7753987.htm

Price: RM 8  ACAR BUAH HANYA RM8 SEBALANG (BERAT ANGGARAN 450+ GRAM). PENGHANTARAN PERCUMA UNTUK BELIAN 10 BEKAS KE ATAS SAHAJA. AREA PENGHANTARAN ADALAH BANTING/KUALA LANGAT, KLANG DAN PUTRAJAYA (PADA HARI SABTU DAN AHAD SAHAJA). BAGI YANG BERADA DI LUAR KAWASAN SAYA SEDIA BERJUMPA DI KAWASAN PENGHANTARAN SEPERTI DI ATAS. JIKA BERMINAT SILA SMS SAYA HERNI DI NO 012-6380717/016-3964241. DISKAUN ISTIMEWA AKAN DIBERI UNTUK BELIAN 15 BALANG KE ATAS. TEMPAHAN MEMERLUKAN MASA SEKURANG-KURANGNYA 10 HARI SEBELUM TARIKH PENGHANTARAN, INI ADALAH KERANA SAYA HANYA MEMBEKALKAN ACAR YANG BARU DIBUAT SAHAJA KEPADA PEMBELI BAGI MENJAMIN KESEGARAN ACAR BERKENAAN. BAYARAN PENDAHULUAN SEBANYAK 50% DIPERLUKAN SEBAIK SAHAJA TEMPAHAN DIBUAT. INI ADALAH UNTUK MENGELAKKAN KES-KES PEMBATALAN TEMPAHAN PADA SAAT-SAAT AKHIR.      

http://www.mudah.my/Acar+buah-7938394.htm

Price: RM 8

Assalamualaikum..semua, bertemu kembali kite yer..haa ni second produk opah yang popular..Acar Buah. Kalau kamu semua nak tau, acar buah opah nie antara acar buah yang paling sedap di dunia nie..hehehehe..tak delah...opah gurau-gurau aje.
tapi ramai jugaklah yang buat tempahan untuk kenduri-kenduri. terutamanya kenduri kahwin..acar buah nie kalau nak sedap makan dengan nasi minyak. tapi bagi opah makan ngan nasi putih yang panas-panas pun sedap jugak. bagi penggemar acar buah diorang makan macam tue pun boleh..mariler try test acar buah opah nie kalau nak tau macamana rasenyer kesedapan acar buah opah nie.. 
Sumber :  http://www.mudah.my/Acar+buah-7938394.htm

http://www.mudah.my/Acar+buah+untuk+majlis+majlis-7957131.htm

Price: RM 50

Kualiti dijamin.
Tahan dan boleh simpan lama.
Menerima Komen-komen positif dari pelanggan.
Penghantaran segera!
Harga ikut seberapa banyak tempahan anda.
Biasanya RM50 - RM150 
Sumber :  http://www.mudah.my/Acar+buah+untuk+majlis+majlis-7957131.htm

http://www.mudah.my/Menjual+dan+membekal+Acar+Buah-7978733.htm

Price: RM 8

Acar Buah buatan asli dari Kg. Londang, Masjid Tanah

sedap dimakan bersama nasi putih, beriyani, nasi tomato atau nasi minyak.

menerima tempahan khas utk majlis perkahwinan, jamuan & kenduri-kendara.

Harga dari RM8.00 bergantung kpd saiz & berat bekas.

hubungi: 012-6083157 / 0172032748 (sue) utk tempahan & pesanan anda.

penghantaran secara COD disekitar shah alam & klang.
postage dr RM6.00 bergantung kdp saiz & berat bekas acar yg dibeli oleh pelanggan. 
Sumber : http://www.mudah.my/Menjual+dan+membekal+Acar+Buah-7978733.htm

http://www.mudah.my/Acar+Buah+Air+Tangan+Mak-6446817.htm

Acar Buah Air Tangan Mak

 

Price: RM 5

Acar Buah Acar ini boleh disimpan hingga 2-3 bulan.

Bermacam-macam buah-buahan kering..buah ceri, halwa kundur, limau jeruk, cermai jeruk, belimbing jeruk, buah pala, bawang merah, bawang putih & cili.

Amat sedap dimakan bersama nasi panas atau dimakan begitu sahaja. Rasanya yang pedas dan manis memberikan satu kenikmatan yang tidak terhingga..

Nota : Tempahan untuk kenduri boleh dibuat sekarang. Sila tempah 2 minggu awal untuk mengelakkan kelewatan.

Berat : 200g


Sumber :  http://www.mudah.my/Acar+Buah+Air+Tangan+Mak-6446817.htm

 

http://www.mudah.my/Acar+Buah-8026695.htm

Price: RM 8  Kami menyediakan acar buah untuk dicuba.
Sedap dimakan dengan semua jenis nasi.
Menerima tempahan untuk majlis kenduri ( hanya kawasan utara .Harga berpatutan. Sebungkus RM8 dan bergantung kepada permintaan. Harga boleh dirunding.Tempahan perlu dilakukan awal kerana pihak kami hanya menyediakan acar yang baru dimasak untuk pembeli. Penghantaran di luar kawasan bergantung kepada permintaan. Sila hubungi En. Zack: 0105052025 untuk tempahan. 

Sumber : http://www.mudah.my/Acar+Buah-8026695.htm

http://www.halalpenang.com/halal_dir_food_beverage.php?A=65&%3Ba=97


256 Mukim H,Sungai Burung,Balik Pulau 11000,Pulau Pinang
 
T+6016-4352139
 
E alfalailawalailla@ymail.com
 
P Acar Buah Mangga, Acar Buah Ikan Masin, Acar Buah, Pes Asam Laksa, Pes Sup Serbaguna

http://resepi.iluvislam.com/v1/articles.php?article_id=54

Bahan-Bahan:600 gm buah-buahan jeruk (asam boi, prun, aprikot dan ceri)
2 sudu besar cili kisar 2
labu bawang besar
4 ulas bawang putih
4 cm halia
1 tin kecil tomato puri
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
½ cawan minyak untuk menumis

Cara:
 1. Bawang putih dan bawang besar serta halia dikisar halus.
 2. Panaskan minyak, tumis cili kisar dan bawang putih, bawang besar dan halia yang telah dikisar tadi hingga garing.
 3. Kemudian masukkan tomato puri, rempah kari, gula, garam dan cuka.
 4. Biarkan mendidih dan masukkan buah-buahan jeruk.
 5. Kacau rata dan bolehlah diangkat. 

http://fadratul.fotopages.com/?entry=1325396

Acar Buah-Buahan

Bahan :
25 biji cabai kering
300g buah kurma
300g kismis [150g kismis kuning + 150g kismis hitam]
100g jeruk kulit limau
150g ceri hijau
150g ceri merah
150g buah prune
150g buah aprikot
200g bijan
1 cawan cuka makan
1 1/2 cawan gula kasar
150g halia - dimayang
150g b.merah - dibelah 2
150g b.putih - dibelah 2
2 biji epal hijau - dicelur, tak perlu dibuang kulitnya
1 1/2 cawan minyak masak
1 cawan air.

Metod:
1. Bijan digoreng tanpa minyak. Ketepikan.
2. Cabai kering digoreng tanpa minyak di dlm api slow, hati-hati jgn sampai hangit. Dah naik bau, gunting serong2x dan rendam dlm air panas. Blend cabai kering.
3. Tumis cabai kering yg dah diblend. Masak lama2x [20-30 mins]. Kalau kering, tambah air skit.
4. Dah garing dan pecah minyak, + tambah 1 cawan air + cuka + garam + gula.
5. Masuk semua buah kecuali epal hijau. Kacau-kacau. Dah mendidih [kalau rasa kering, tambah skit air lagi], + epal hijau yg dah dicelur.
6. Tutup api dan biar acar sejuk.
7. Tabur bijan goreng.
8. Celur b.merah + b.putih + halia. Angkat dan toskan. Dah sejuk dan kering airnya; tabur semua dalam acar buah.


Sumber : http://fadratul.fotopages.com/?entry=1325396 

http://sepang.sheryna.com.my/sepang-Food-Catering-ACAR-BUAH-ISTIMEWA-54456

ACAR BUAH ISTIMEWA

 

Sumber : http://sepang.sheryna.com.my/sepang-Food-Catering-ACAR-BUAH-ISTIMEWA-54456

Kami pembuat acar istimewa yang dibuah dari buah-buahan segar menggunakan resepi asal turun temurun dari Pulau Pinang.Sesiapa berminat boleh menempah ya.Boleh juga menggunakan bekas dan label mengikut kehendak pelanggan.email ke :
petuadadi2u@gmail.com untuk keterangan lanjut.
 Website: petuadadi2u.blogspot.com      

http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=News&file=article&sid=5226

Bahan-bahan:

500 gm buah campur [kismis hitam/kuning, prune,aprikot,mangga jeruk, kurma & lobak asin..potong kecil]
sedikit cili api jeruk [jika suka]
belimbing kecut [belimbing yg telah dijerukkan dan
di jemur sampai kecut]
jeruk limau
Bahan dikisar:
500 gm bawang kecil
10 ulas bawang putih
10 cm halia
100 gm cili kering
3 s/b rempah kari ikan [goreng tanpa minyak]
500 gm minyak
500 gm gula pasir
1 botol kecil cuka
1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak]

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi,garing dan naik minyak.
2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.
3. Masukkan semua buah campur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat.
4. Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering.
5. Bila nak hidangkan baru taburkan bijan tadi.


Sumber : http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=News&file=article&sid=5226

http://rendangtok.wordpress.com/2009/07/25/agrofood-marketing-is-now-ready-to-receive-orders/

Agrofood Marketing Is Now Ready to Receive Orders

Hi all,
Please be informed that Agrofood Marketing is now ready to receive your orders. Based on the feedback we received during the NBECE’09 at PWTC, the Rendang Tok will be the top selling item from Agrofood. You may choose at your own favour. Refer below for pricing:
Rendang Tok Code – RT
Price: RM15.00
Weight: RM160g


serunding
Code – SD
Price: RM15.00
Weight: 100g


Ikan bilis
Code – SIB
Price: RM12.00
Weight: RM100g


Acar Buah
Code – AB
Price: RM12.00
Weight: 100g


Set1 – RM48.00
 • 1 Box of RT
 • 1 Box of SD
 • 1 Box of SIB
 • 1 Box of AB
Set 2 – RM25.00
 • 1 Box of RT
 • 1 Box of SD
To place order, please refer to to the Get The Taste of It and Delivery Policy for details.

Sumber : http://rendangtok.wordpress.com/2009/07/25/agrofood-marketing-is-now-ready-to-receive-orders/

http://riezanie2u.blogspot.com/2009/06/acar-buah-acar-tahun.html

ACAR BUAH @ ACAR TAHUN

ERRMMM ...SEDAPNYA
Malam tadi HB bawa balik mende nie zanie ingat dodol sb bungkus dlm plastik bag, bila zanie buka .... mak ai ! acar buah la ...bestnya. Acar nie pemberian dari seseorang yg memang
zanie dah kenal, sape lagi kalau x En Sharul rakan sekerja HB, tempohari dia ada bagi durian, kepada En Sharul sekali lagi zanie ucapkn tengkiu2 .....
tq very much

Sumber :  http://riezanie2u.blogspot.com/2009/06/acar-buah-acar-tahun.html

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=48005

*Acar Buah Daging Special*SALAM SEMUA...
MEMPERKENALKAN ACAR BUAH DAGING ORIGINAL DATANG DARI SARAWAK...
HANYA RM 45.00 UNTUK 1 KG (DEALER PRICE)...
HIDANGAN UNTUK SEISI KELUARGA...
SESUAI UNTUK MAKANAN HARIAN DAN HARI KEBESARAN SPT HARI RAYA...
UNTUK BUAT TEMPAHAN BLEH CONTACT ATAU EMAIL SAYA...
BAYARAN BOLEH DIBUAT KE MAYBANK2U...
SEKALI CUBA MESTI NAK ORDER LAGI...
INSYAALLAH...

SMS ATAU HUBUNGI 016 8624356
EMAIL kakjee@yahoo.com
 
Sumber :  http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=48005

http://www.my1stop.com.my/v2/mall/?lot=1294&item=11178

Acar Buah-Buahan MAK NIKSumber : http://www.my1stop.com.my/v2/mall/?lot=1294&item=11178

Acar Buah-Buahan / Fruits Pickle
Ready -To-Eat in 5 minutes. No preservative and No artificial flavour.
Serving for 3.
Can be served with rice, pancake, bread, porridge, ketupat and lemang.
Cooking Instruction:
1. Immerse the pouch into boiling water for 5 minutes (For heating purposes. The meal is already cooked).
2. Unwrap the pouch and serve.


http://faiza.anifalhaj.com/?p=1299

Acar buah utara

Our appetite for sahur is running low, now that Ramadhan has passed its 15 days mark. There are days that we just woke up, and stared at each other not knowing what to eat… padahal makanan bertimbun dlm fridge. And then I remembered, my parents will always have some acar buah in the kitchen during this time of Ramadhan, and we will just resort to the acar to accompany our sahur meal. DH bought some from a friend selling in Bazaar Ramadhan in Cheetham Hill last week, and ye lah, mana la mampu nk beli sampai seperiuk kan… org tu meniaga.. nk banyak, pandai2 le buat sendiri…so, I tried my hand at making Acar Buah Utara… hehe..
IMG_0712
Boleh la kan… rupa ada, taste quite good too but I think I went overboard with the chillies hehe.. need to cut back on the chillies next time. Kalau kat Malaysia guna buah jeruk beli kat Pekan Rabu, kat sini..we bought dried fruits (pears, plums, apples, raisins, apricots, prunes & pineapples) sold in Morrisons jer… My dad will say that it is the orang kaya’s version of acar buah.. hahaha..
So far our Ramadhan experiment has included murtabak (thanks Hanim!), kastad jagung (amik resepi online, tak jadi pun.. hihi), deep fried wontons (yummeh.. dah buat 2-3 kali with success!) and most recently the acar buah (also resepi online). Hmm.. we’re having some friends over for iftar this weekend.. maybe will experiment on ayam percik next. DH been wanting to get reacquainted with his BBQ set for awhile now, hopefully the weather cooperates with him this weekend :)

Sumber :  http://faiza.anifalhaj.com/?p=1299

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?threadid=174496

Salam, saya wakil dari CTRON Enterprise ingin memaklumkan pengguna tentang produk kami. Kami merupakan pengusaha makanan bertaraf kilang dan telah memperoleh sijil halal. CTRON Enterprise bermatlamat menjual produk makanan dan minuman berasaskan buah-buahan, terutamanya makanan berasaskan buah nanas.


PACERI NANAS 260ml
Harga : RM 5.50/botol
Pos Laju : RM 6.00

Jumlah RM 11.50 shj


ACAR BUAH-BUAHAN 260ml
Harga : RM 5.50/botol
Pos Laju : RM 6.00

Jumlah RM 11.50 shjPenghantaran: Poslaju


Lokasi: JOHOR
Poslaju: Seluruh Malaysia

Akaun Bank: Maybank 162263360663 (Mohd Khakiki)

CALL/SMS : 0126596001

YM:kekeq07@yahoo.com

http://resepi3.blogspot.com/2010/06/resepi-acar-buah.html

Resepi Acar Buah

Bahan-Bahan:
500 gm buah-buah jeruk limau, pala & sebagainya kismis, prun
15 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah
3 cm halia (dimayang)
15-20 biji cili kering
30 sen cili padi, direndam dalam cuka 2 hari
½ cawan cuka
Sedikit gula
Garam
Minyak untuk menumis

Cara:

Cili dibuang biji & digiling. Panaskan periuk & tumis minyak. Masukkan cili, kacau sampai wangi. Masukkan cuka, gula, garam & kacau rata. Masukkan bawang putih, bawang merah & halia sambil dikacau. Akhir sekali masukkan semua buah-buahan & kacau sampai rata. Bila elok masaknya, angkat & sejukkan.

Sumber :  http://resepi3.blogspot.com/2010/06/resepi-acar-buah.html

http://psittacula.wordpress.com/2007/09/05/acar-buah-buahan/

Acar Buah-Buahan

acar-buah.jpg


Bahan-bahannya
 • 4 biji limau nipis/kasturi jeruk
 • 10 biji belimbing buluh jeruk
 • 20 biji cermai jeruk
 • 5 biji mangga muda jeruk
 • 1 cawan kismis
 • 5 biji buah pala jeruk
 • 1 mangkuk kecil halia jeruk
 • 10 biji prune
 • 250gm buah asam boi – warna merah
 • 5 biji buah bidara jeruk
 • 20 biji bawang merah, biar sebiji-sebiji
 • 5 biji bawang putih, biar sebiji-sebiji
 • sedikit bijan goreng
 • 1/2 botol kecil cuka putih
 • 2 1/2 cawan gula
 • 1 1/2 cawan cili kering yang telah siap dikisar
 • 2 sudu serbuk ketumbar
 • 1 sudu serbuk jintan manis
 • 1 sudu serbuk jintan putih
 • sedikit bijan goreng
 • 5 biji bawang merah dihiris
 • 3 biji bawang putih, dihiris
 • 1 cawan minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya

 • Panaskan minyak, tumiskan bawang hiris hingga wangi. kemudian masukkan cili kisar. Bila cili garing, masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih.

 • Bila telah wangi, masukkan gula dan cuka. bila gula telah larut dan pekat, masukkan buah-buahan serta bawang. Masaklah hingga pekat dan agak kering.
 • Akhir sekali, masukkan bijan goreng. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
ps : Acar tahan disimpan selama dua minggu.

Selamat mencuba.

 

 

http://resepi.mesra.net/Detailed/687.shtml

Acar Buah

Bahan-Bahan:
500 gm buah-buah jeruk limau, pala & sebagainya kismis, prun
15 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah
3 cm halia (dimayang)
15-20 biji cili kering
30 sen cili padi, direndam dalam cuka 2 hari
½ cawan cuka
Sedikit gula
Garam
Minyak untuk menumis
Cara:
Cili dibuang biji & digiling. Panaskan periuk & tumis minyak. Masukkan cili, kacau sampai wangi. Masukkan cuka, gula, garam & kacau rata. Masukkan bawang putih, bawang merah & halia sambil dikacau. Akhir sekali masukkan semua buah-buahan & kacau sampai rata. Bila elok masaknya, angkat & sejukkan.  

Sumber : http://resepi.mesra.net/Detailed/687.shtml

http://www.zumurphy.com/2008/09/acar-buah-spicy-fruits-pickle.html

Acar Buah ( Spicy Fruits Pickle)

During this ramadan or fasting month, I always like to have this sweet, sour and spicy fruits salad/pickle with my rice. This spicy fruits salad/pickle also popular among Malaysian during special functions such as at wedding, formal gathering, family gathering or religion gathering (kenduri), etc.
This mixed dried fruits salad is cooked till dry and can last for a long time in air tight container.
Ingredients:

1 packet mixed dried fruits
1/2 cup raisins
1 cup sambal olek(cili boh)
1/2 cup chopped garlic
1 medium size onion (chopped)
4 pieces cloves
2 pieces star anise
1/2 teaspoon loose cardamon
1/2 tablespoon cinnamon powder
1/2 teaspoon powdered ginger
1/3 cup tarmarind juice
2 tablespoon splenda or sugar
4 tablespoon Olive oil
salt to taste

Method:

In a big skillet heat olive oil. Sautee onion and garlic until brown. Add in sambal olek or any blended red chilli. Cook for about 5 minutes or until cooked. Then add all the spices. Add dried fruits. Add a cup of water. Seasoned to taste. Let it cook until dry. Chill it in the fridge to store. Serve with warm rice. This dish is a little bit sweet with some spicy and sour taste to it. A little bit of it goes a long way.

http://www.zumurphy.com/2008/09/acar-buah-spicy-fruits-pickle.html

http://www.myresipi.com/top/detail/5144

Acar Buah

Bahan-bahan ( 1 kuali besar (8 ltr.) )

 • 1/2 ltr. minyak masak
 • 1/2 - 1 kilo bawang merah *- dihiris halus
 • 300 g bawang putih* - dihiris
 • 300 g halia *- dihiris sprti btg mancis
 • 1 1/2 cwn cili kering yg dikisar
 • segenggam asam jawa + air dan dapatkan 3-4 mangkuk air asam
 • 3 sb garam
 • 1 1/2 cwn gula pasir (lebihkan jika suka manis lagi)
 • 1 cwn kerisik
 • 6-7 jenis buah jeruk manis ( prune,kismis hitam/ kuning, buah kana merah/hijau,limau kasturi,cermai..dll...setiap 1 jeruk manis lebih kurang 200-300g )

Cara-cara

 1. Panaskan minyak dan goreng bahan2 bertanda* hingga garing,berasingan.
 2. Dgn menggunakan minyak yg sama, tumis cili kisar hingga garing dan naik minyak,tmbh minyak jika perlu.
 3. Masukkan air asam, gaul rata dan biarkan mendidih.
 4. Masukkan pula kerisik,garam, gula dan biarkan mendidih lagi.
 5. Kemudian masukkan kesemua jeruk buah2an dan juga bahan yg digoreng garing tadi dan gaul hingga sebati.
 6. Tahap ini acar hendaklh digaul sesekali. Sekiranya acar ini pekat, tambahkan air mendidih dan gaul rata.
Sumber : http://www.myresipi.com/top/detail/5144

http://hanieliza.fotopages.com/?entry=895712

Acar Buah
menjelang posa selalunya kakliza buat jualan acar buah ni...memang sedap bila ada acar ni waktu sahur..
kalau kakliza dan asben bersahur ada acar buah dan telur masin..sedikit sayur salad dah cukup ..
le ni anak2 pulak mmg tak tinggal nak acar masa sahur...

teringat masa kakliza baru kawin dulu selalu Mak mertua belikan dari sedara dia untuk bagi pada kkliza..
dan juga dia bagi bekal untuk kakliza bawa p UK..hanya 250 gram saja..habis dalam 3 ari..
mana taknya kakliza dan asben makan ngan telur rebus..buat sandwich masa kami menginap kat hotel..
so lepas tu mmg niat nak belajar buat..

then selepas beberapa tahun ada seorang saudara asben kakliza supply acar kismis semasa wedding adik ipar..
apa lagi kakliza pun mintalah resepi..
tapi dia hanya bagi resepi acar kismis..yg mana kakliza kurang minat..
then kakliza try olah bahan2 tu dan campurkan dengan buah2 jeruk saperi belimbing buluh kecut..jeruk mangga..buah pala..lobak asin dan buah2 jeruk lain..
pada mulanya kakliza buat hanya untuk makan sendiri..kasi adik beradik..
tapi lama-kelamaan masing2 bertanyakan acar buah..
so kakliza pun mula memasak dan buat jualan..
selalunya mmg kakliza buat banyak kali ..setiap kali tu mencicah 10 kilo bahan..
bayangkan kakliza buat sensorang..mmg jenuh nak potong bahan tu..
tapi acar ni satu jer pantang ..masa masak..jangan masukkan air sikit pun..
garvy [kuah tu] adalah terhasil dari campuran cili mesin, gula dan cuka..masak ngan api yg kecil dan selalu kena kacau..
sambal [cili mesin] yg ditumiskan tu mmg kena masak lama..sampai berjam dengn api kecil untuk menjamin ketahanan acar ni supaya tidak basi walaupun tidak disimpan dalam peti sejuk..
satu lagi..masak acar mmg gunakan minyak yg banyakk. ini adalah untuk menghalang kekeringan pada acar buah tu..cuma masa makan tu ceduklah buah2 dan sambal saja..minyak tu just tinggalkan dalam bekas tu supaya baki acar tu sentiasa nampak basah..

setakat ni acar kkliza mmg tahan lama.. saja kakliza biarkan kat luar dalam bekas2 yg kakliza jual tu untukmenguji ketahanannya..
percaya tak acar tu tahan sampai lebih 6 bulan..

masa kakliza baru bergiat dalam forum dan berkenalan ngan org siber..kakliza masak acar dan packed 300 gram dan poslaju pada depa..
sampai Sabah Sarawak kakliza hantar..just free for testing..
tapi le ni..kakliza buat hanya untuk jualan kat kawasan kak liza tinggal saja..
ACAR BUAH

Bahan

500 gm buah campur [kismis hitam/kuning,prune,aprikot,mangga jeruk,kurma & lobak asin..potong kecil]
sedikit cili api jeruk [jika suka]
belimbing kecut [belimbing yg telah dijerukkan dn di jemur sampai kecut]
jeruk limau

Bahan Mesin Halus
500 gm bawang kecil
10 ulas bawang putih
10 cm halia
100 gm cili kering
3 s/b rempah kari ikan [goreng tanpa minyak]

500 gm minyak
500 gm gula pasir
1 botol kecil cuka
1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak]

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi,garing dan naik minyak.
2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.
3. Masukkan semua buah campur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat.
4. Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering.
5. Bila nak hidangkan baru taburkan bijan tadi. 


Sumber : http://hanieliza.fotopages.com/?entry=895712


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...