Monday, December 20, 2010

http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=News&file=article&sid=5226

Bahan-bahan:

500 gm buah campur [kismis hitam/kuning, prune,aprikot,mangga jeruk, kurma & lobak asin..potong kecil]
sedikit cili api jeruk [jika suka]
belimbing kecut [belimbing yg telah dijerukkan dan
di jemur sampai kecut]
jeruk limau




Bahan dikisar:
500 gm bawang kecil
10 ulas bawang putih
10 cm halia
100 gm cili kering
3 s/b rempah kari ikan [goreng tanpa minyak]
500 gm minyak
500 gm gula pasir
1 botol kecil cuka
1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak]

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi,garing dan naik minyak.
2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.
3. Masukkan semua buah campur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat.
4. Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering.
5. Bila nak hidangkan baru taburkan bijan tadi.


Sumber : http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=News&file=article&sid=5226

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...