Friday, December 17, 2010

http://www.tpmbiotech.com.my/main.cfm?group=onepage&pid=2E4BC0D6-A049-4FBE-82A7E53B5DDC1EBE

Services 

Besides producing our own herbal medicine and health supplements for the Malaysian and international markets, the Center also provides services to others such as:
  • Contract manufacturing services,
  • Laboratory testing services,
  • Product development and regulatory affairs services.
  • Product formulation
  • Market analysis and development

Sumber : http://www.tpmbiotech.com.my/main.cfm?group=onepage&pid=2E4BC0D6-A049-4FBE-82A7E53B5DDC1EBE

http://haddadmarketing.blogspot.com/

Pembangunan produk kontrak pengilangan

  • Mengenalpasti jenis produk yang akan dibangunkan
  • Haddad Marketing mengeluarkan sebutharga
  • Pelanggan membuat pembayaran pendahuluan untuk untuk aktiviti berkaitan
  • Membuat formula produk
  • pengesahan rasa oleh pelanggan
  • Formula yang dipersetujui ditetapkan
  • Mencari nama untuk trade mark (tanda dangang) di pejabat MyiPo
  • Nama yang sesuai dikenali pasti didaftarkan serta merta
    Mendaftar bar code di pejabat FMM
  • Merekabentuk produk mengikut kehendak pelanggan yang tidak melanggar peraturan Akta Makanan
  • Pengesahan rekabentuk oleh pelanggan dan dipantau oleh Haddad Marketing
  • Proses Membuat silinder atau filem
  • proses mencetak
  • proses memotong cetakan oleh pencetak mengikut saiz yang diperlukan
  • Proses memproses produk dijalankan dikilang Haddad Marketing
  • Porduk yang siap dihantar kepada pelanggan
Sumber :  http://haddadmarketing.blogspot.com/

http://www.anaktempatan.com/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=27

Anak Tempatan Holding Sdn Bhd is wholly owned by Bumiputera was established in 2001. Our business key is in manufacturing Halal frozen food in big a scale for local entrepenuer and export needs. Our product are variety of curry puff, doughnut, samosa, steam bun, croissant  and Malay traditional cookies. Besides, we are also doing contract manufacturing for local entrepreneurs who want sell frozen curry puff and doughnut with their own brand.

Mission & Vission
The company is establish as government demand to make Malaysia as a international hub for Halal products industry, Our business principe is clearly to introduce Halal and hygiene food instead to assure that our product are in great taste and quality.
Our mission is to expand our business to the global based on our technology, expertise and sincerity.

Capability
As we are commited in big scale manufacturing of Halal frozen food, we had bought High End Production machine from Switzerland and Singapore with a financing from SME Bank worth RM1.12 millions. So far we have secure business deal from other countries such as Indonesia, Philipines, Saudi Arabia and Brunei.

Location
Our factory is located at Nilai 3 Industrial area. With 7200 square feet factory, this strategic location is near by Kuala Lumpur Internatioal Airport (Sepang) and have an easy access to North South Highway through Tol Plaza Bandar Bukit Mahkota and Nilai.


Anak Tempatan Holding Sdn Bhd merupakan syarikat milik penuh Bumiputera yang ditubuhkan pada tahun 2001. Aktiviti perniagaan utama kami adalah pengilangan produk sejuk beku Halal secara besaran untuk keperluan usahawan tempatan dan permintaan eksport. Produk keluaran kami terdiri daripada pelbagai jenis karipap, donat, samosa, pau, croissant dan biskut tradisional Melayu. Di samping itu, kami juga menyediakan khidmat pengilangan kontrak untuk usahawan tempatan yang mahukan produk sejuk beku karipap dan donat yang menggunakan jenama usahawan itu sendiri.

Misi & Visi
Penubuhan syarikat ini adalah sejajar dengan seruan kerajaan untuk mewujudkan Malaysia sebagai hub kepada industri produk Halal untuk peringkat antarabangsa. Prinsip perniagaan kami amatlah jelas dalam memperkenalkan pemakanan Halal lagi bersih di samping menjaga kualiti dari segi rasa dan keenakan produk.
Misi syarikat ini adalah mengembangkan perniagaan hingga ke peringkat global berteraskan tekonologi, kepakaran dan keikhlasan.

Keupayaan
Kami sangat komited dengan pengeluaran berskala besar untuk produk sejuk beku Halal dan kami telah membeli mesin berspesifikasi tinggi dari Swirtzerland dan Singapore dengan pembiayaan dari SME Bank yang bernilai RM1.12 juta. Sehingga kini, kami telah berurusniaga dengan pelbagai negara termasuk Indonesia, Filipina, Arab Saudi, Pakistan dan Brunei.

Lokasi
Kilang kami terletak di Taman Penindustrian Nilai 3. Dengan keluasan kawasan kilang sebesar 7200 kaki persegi, kawasan adalah startegik dan berhampiran dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Sepang. Ia juga mudah di akses menggunakan Lebuharaya Utara Selatan melalui Plaza Tol Bandar Bukit Mahkhota  dan Nilai.


http://www.famaxchange.org/web/guest/317

KONTRAK PENGILANGAN
Pengenalan
 
Kontrak pengilangan adalah satu perkhidmatan FAMA kepada usahawan dalam pengeluaran produk makanan di premis FAMA berdasarkan spesifikasi dan persetujuan bersama.
 
Tujuan
  • Membantu usahawan yang tiada kilang untuk mengeluarkan prooduk makanan dibawah jenama usahawan.
  • Menjamin produk yang dikeluarkan untuk usahawan adalah berkualiti, mematuhi perundangan makanan dan memenuhi kehendak pasaran.
  • Usahawan dapat mengeluarkan produk tanpa pelaburan, khususnya bagi pembelian mesin dan peralatan.
  • Meningkatkan kapasiti pengeluaran untuk memenuhi permintaan.
Skop Perkhidmatan
  • Memproses produk separa siap.
  • Bahan mentah dibekalkan oleh usahawan.
  • Bahan mentah disediakan oleh FAMA.
  • Mengilang Produk Siap.
  • Produk FAMA pembungkusan dan label disediakan oleh usahawan.
  • Produk usahawan, pembungkusan dan pelabelan disediakan oleh usahawan.
  • Membungkus produk siap.
  • Produk, pembungkusan dan label disediakan oleh usahawan.
Sumber :  http://www.famaxchange.org/web/guest/317

http://www.koridor-utara.com/category/contract-manufacturing/

Product Type: Roselle Cosmetic, Halal Cosmetic
Material/Ingredient: Roselle Extract, Halal Cosmetics based
Design: As per view above/New design depend your request.
Brand: Le Roselle / Your Own Brand
Include  4 item = Cleanser, Facial Toner, Moisturizer, Night Cream
Place of Origin: Malaysia
Port: Klang, Malaysia
Payment Terms: TT/Western Union/Bank In
Minimum Order: 1,000 unit
Price: RM98.00/unit  (USD28.00/unit)
* Price excluding transport fees.
Halal, GMP, [...]

Sumber :  http://www.koridor-utara.com/category/contract-manufacturing/

http://www.teknologimakanan.com/2010/01/kontrak-pengilangan-cara-mudah-berniaga.html

Kontrak Pengilangan Cara Mudah Berniaga Tanpa Kemahiran Teknologi Makanan

Teknologi Makanan pada hari ini akan berkongsi satu kaedah bagaimana kita mampu menghasilkan produk - produk makanan untuk dipasarkan tanpa perlu kemahiran dalam teknologi makanan. Cara mudah untuk hasilkan produk tanpa perlu kita keluarkan modal yang besar adalah dengan membuat kontrak pengilangan dengan kilang - kilang yang sedia menawarkan kontrak pengilangan untuk produk yang kita ingin pasarkan.

Pada hari ini semakin ramai usahawan yang menjalankan aktiviti perniagaan makanan tanpa memiliki kilang dan dengan ini akan menjimatkan kos dan tenaga serta masa. Kontrak pengilangan dalam bahasa yang mudah adalah kita mengupah orang lain ataupun kilang untuk membuat produk -produk yang kita inginkan.

Penghasilan produk dengan teknik kontrak pengilangan ini memberikan seorang usahawan banyak kebaikan kerana usahawan ini tidak perlu mahir bidang teknologi makanan, tidak perlu bersusah payah nak cari duit untuk buat kilang, beli mesin serta servis mesin, bayar gaji, EPF, SOCSO, OT kakitangan kilang dan macam - macam perkara yang memeningkan kepala serta pelaburan yang besar dalam menghasilkan produk makanan. Kita hanya upah kilang lain yang sediaada dan kita pasarkan produk berkenaan sahaja.

Inilah trend penghasilan makanan dan pemasaran makanan pada hari ini, kita lihat sahaja dipasaraya besar seperti TESCO dan Giant. Mereka pun dah ada brand sendiri untuk produk - produk yang mereka tahu laris jualannya, seperti susu pekat manis, kicap, gandum dan pelbagai lagi .

Dengan teknik kontrak pengilangan ini, seolah - olah pasaraya besar ini membeli terus daripada kilang dan mereka boleh 'custom made' ikut kos dan citarasa mereka dan dengan ini mereka boleh tawarkan pada harga yang lebih murah jika dibandingkan dengan produk pesaing !. Ini juga menjadikan mereka dapat mengaut keuntungan yang lebih besar.

Usahawan yang menghasilkan produk melalui kaedah kontrak pengilangan ini juga, dapat memberikan tumpuan yang lebih kepada aktiviti pemasaran produk yang merangkumi; jualan, pengedaran,promosi serta pengiklan. Ini mengurangkan tekanan jika usahawan berkenaan daripada memeting kepala dok fikir masaalah kilang.

Kontrak pengilangan juga mampu memberikan usahawan peluang menambah jenis serta kategori produk untuk jual dengan cepat. Sebagai contoh usahawan boleh hasilkan dengan cepat produk berlainan kategori seperti kopi, kordial, biskut dan macam - macam produk dengan kontrak pengilangan. Jika tidak, usahawan terpaksa bina kilang kopi, kilang biskut dan kilang kordial jika nak keluarkan produk - produk ini sendiri dan ini tentu perlukan modal yang besar.

Sumber :  http://www.teknologimakanan.com/2010/01/kontrak-pengilangan-cara-mudah-berniaga.html

Thursday, December 16, 2010

http://www.mpkk.gov.my/web/guest/interestingplace

Tempat-tempat menarik Daerah Kulim

Taman Kulim Hitech:-

Terletak 8 kilometer dari Bandar Kulim. Merupakan Taman Hitech bersepadu yang pertama di Malaysia. Aktiviti utama di taman ini adalah berjoging, berbasikal sambil menikmati keindahan landskap yang mempersonakan.Terdapat juga kemudahan-kemudahan seperti laluan pejalan kaki,pondok rehat, bangku dan taman permainan kanak-kanak.


Sumber : http://www.mpkk.gov.my/web/guest/interestingplace

http://ms.wikipedia.org/wiki/Kulim_%28bandar%29

Bandar Kulim merupakan sebuah bandar yang terletak di kawasan tenggara negeri Kedah, berdekatan dengan sempadan negeri Pulau Pinang yang terletak di bahagian barat.


Bandar Kulim asalnya merupakan kawasan penempatan yang kecil pada era 1950-an. Kini ia merupakan tempat yang maju dengan kawasan-kawasan industri yang terletak di sekitar Bandar Kulim.

 Sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Kulim_%28bandar%29

Small and Medium Industries

Small and Medium Industries

Small and Medium Industries (SMIs) consist of enterprises or companies that provide manufacturing services with individual annual sales turnover not exceeding RM25 million and individually employing not more than 150 full-time employees.

Thrust One of the Ninth Malaysian Plan states the Government's intention to develop the economy through small and medium industries that emphasizes the importance of upscaling manufacturing and related services.
There are various SMIs in Malaysia that are fully supported by the Government.

Click on the links below for further information:Networking is imperative in today's fiercely competitive business environment. The following bodies allow for alliances between industry players to exchange information and create new partnerships.
More details:


  • Licence and Permit






  • Marketing and Networking

  • Frequently Asked Questions



  • Bahan Baku Langka, Industri Bawang Goreng Mati Suri

    PALU--MI: Sebagian usaha industri bawang goreng di Kota Palu, Sulawesi Tengah, saat ini tidak berproduksi karena kelangkaan bahan baku akibat musim hujan yang berkepanjangan di daerah ini.

    "Sudah dua minggu ini tidak ada aktivitas penggorengan karena bahan baku tidak ada. Kalaupun ada, hanya sedikit," kata pemilik industri bawang goreng Sal-Han, Fauzi, di Palu, Senin (23/8).

    Industri bawang goreng Sal-Han adalah salah satu yang kerap dikunjungi pejabat dari Kementerian Perdagangan dan Industri. Sal-Han tidak saja bergerak di sektor hilir tapi juga bergerak di sektor hulu.

    Industri ini telah mempekerjakan puluhan tenaga kerja, mulai tenaga di perkebunan bawang sampai tenaga kerja di bagian ponggorengan dan penjualan. "Khusus untuk tenaga pengupas kami mempekerjakan 24 orang. Lain tenaga penggorengan, packing, dan menjaga stan," kata Fauzi.

    Akibat langkanya bahan baku tersebut, sebagian tenaga kerja terpaksa menganggur. Diperkirakan pekan ini suplai bahan baku untuk industrinya kembali normal karena beberapa kebunnya sudah mulai panen.

    Industri penggorengan Sal-Han menghabiskan bahan baku 150 kilogram per hari. Bahan baku industri bawang goreng di Palu tidak menggunakan bawang merah seperti halnya beberapa daerah lainnya di Indonesia, melainkan khusus jenis bawang goreng. (Ant/OL-5)

    Sumber : http://www.mediaindonesia.com/read/2010/08/08/164003/128/101/Bahan-Baku-Langka-Industri-Bawang-Goreng-Mati-Suri

    Mencari Untung Lewat Kenikmatan Bawang Goreng

    JAKARTA. Masakan tanpa bawang akan kurang kenikmatannya. Ya, banyak banget jenis masakan yang terasa kian nikmat dan merangsang nafsu makan bila dibumbui atau dibubuhi bawang. Bawang putih paling pas untuk campuran bumbu gorengan, bawang merah paling nendang kalau diiris tipit-tipis, digoreng, lalu ditaburkan di atas masakan.
    Mengupas bawang susah-susah gampang. Bagi yang tak terbiasa, air mata pasti akan berlinang. Maka, demi alasan kepraktisan, muncullah banyak produk bawang goreng dalam kemasan. Adalah Hadi Suwarno, salah seorang dari sekian banyak pengusaha yang sudah merasakan renyah dan wanginya bisnis ini.
    Hadi mulai menggeluti bisnis bawang goreng kemasan merek Garuda Jaya sejak 1996. Awalnya, Hadi ingin mengaplikasikan ilmu selama di sekolah menengah dan perguruan tinggi. Ya, bapak lima anak ini lulusan Sekolah Pertanian Menengah Atas (SPMA) di Toraja dan alumni Jurusan Agribisnis Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Panca Bhakti, Palu.
    Kelebihan bawang goreng racikan Hadi terletak pada warnanya yang kuning cerah, bawang yang lebih renyah dan beraroma khas, serta lebih tahan lama dibandingkan kebanyakan bawang goreng merek lain. Usut punya usut, rupanya rahasia kenikmatan bawang goreng cap Garuda Jaya ini terletak pada bahan bakunya yang merupakan bawang varietas Batu yang hanya tumbuh subur di Palu, Sulawesi Tengah. Bentuk bawang goreng ini cenderung bulat dan paling bagus dipanen saat umur 65 sampai 70 hari.
    Soal pasokan, Hadi tak kuatir karena dia menjalin kemitraan dengan 100 petani bawang di lembah-lembah di Palu. Antara lain di daerah Bunterano, Sidera, Soloe, Wombo, dan Olobajo.
    Dalam sehari, Hadi butuh 300 kilogram (kg) bawang merah. Setelah diolah, hasil-nya 100 kg bawang goreng.
    Dengan bantuan 25 karyawan, Hadi memasarkan produknya sampai ke luar Palu, misalnya ke Manado dan Makassar. Pernah juga ia mengirim ke Jakarta pada 2003. “Tapi tak saya teruskan karena sistem pembayarannya enggak bagus,” kata Hadi.
    Sebetulnya, kata Hadi, peritel besar juga meminati produknya. Pada tahun 2002, misalnya, Hero Supermarket memintanya memasok bawang goreng ke gerai-gerai Hero di Jakarta sebanyak delapan ton sebulan, dengan bayaran Rp 7 juta. Tapi pembayaran baru akan dilakukan setelah pengiriman ketiga. Hadi pun menolak tawaran itu karena merasa sistemnya kurang menguntungkan. "Peraturan perdagangan selalu lebih banyak hanya berpihak pada pedagang besar,” cetus Hadi.
    Tapi tak berarti bawang goreng Hadi hanya berkutat di Sulawesi. Sesekali pembeli dari luar negeri datang langsung ke Palu. Mereka memborong bawang goreng produknya, mulai Rp 5 juta hingga Rp 10 juta. Contohnya pembeli Singapura yang kerap belanja bawang goreng untuk oleh-oleh ke negerinya.
    Dibanding bawang goreng jenis lain, harga bawang goreng batu memang lebih mahal, yakni Rp 140.000 sampai Rp 150.000 per kg. Hadi membuat dua kemasan bawang goreng, yakni kemasan mika dengan isi 100 gram, 200 gram, dan 400 gram. Sedang kemasan lain dalam toples plastik dengan isi 250 gram dan 500 gram.
    Dalam sebulan, omzet bapak lima anak ini mencapai Rp 400 juta. Dari omzet tersebut, dia bisa mendulang laba antara 20% - 30%.
    Kedepan, Hadi yang kelahiran 1964 ini berharap, bawang goreng bisa menjadi komoditas lokal dan makanan khas Indonesia yang mendunia. “Tapi seyogianya hal itu dikembangkan dengan bantuan pemerintah, sehingga kita bisa berpikir global dengan bertindak lokal,” tuturnya, penuh harap.

    Sumber : http://industri.kontan.co.id/v2/read/industri/7846/Mencari-Untung-Lewat-Kenikmatan-Bawang-Goreng

    Bawang Goreng Palu Tembus Pasar Malaysia

    TEMPO Interaktif, Kuala Lumpur  - Bawang goreng khas kota Palu, Sulawesi Tengah yang terkenal gurih dan renyah kini telah menembus pasar Malaysia. Setiap bulan, satu kontainer bawang goreng asal Palu diekspor langsung ke negeri jiran tersebut.

    “Sejak 2009 lalu, salah satu distributor makanan di Malaysia telah bekerjasama dengan kami untuk mengimpor bawang goreng dari Palu,” kata Kepala Bidang Usaha Kecil dan Menengah (UKM) Kota Palu, Rahman L., saat ditemui Tempo dalam pameran perdagangan Internasional “Intrade 2010” yang gelar di Matrade Convention Centre, Kuala Lumpur, Selasa (9/11). Pameran dagang ini digelar hari ini hingga Kamis (11/11).

     Menurut Rahman, setiap bulan satu kontainer bawang goreng telah dipesan dari Malaysia. “Cuma kita tak bisa memenuhi permintaan mereka secara keseluruhan. Selain karena bahan baku terbatas, permintaan di dalam negeri juga cukup tinggi,” tuturnya.

    Bahkan, kata dia, untuk tahun 2009, Palu hanya bisa mengirim 9 kontainer. Terbatasnya bahan baku menjadi tantangan tersendiri bagi Pemerintah  Kota Palu untuk mengembangkan industri bawang goreng yang biasa dijadikan buah tangan khas Palu ini.

     “Dari sembilan Kabupaten dan satu kota, hanya di Kota Palu saja yang tanahnya cocok untuk bawang batu yang menjadi bahan utama bawang goring,” terang Rahman.

    Karena itu, Pemerintah Kota Palu berusaha menaikkan produksi bawang batu dengan menggandeng perguruan tinggi dan kelompok tani di daerah tersebut. Selain bawang goreng, dalam “Intrade 2010” ini, Pemkot Palu juga membawa beberapa komuditi unggulan khas daerah Palu, seperti kayu eboni, rotan, kakao serta batik khas Palu.

    Bawang Goreng

    Banyak masakan Nusantara yang menggunakan bawang merah goreng sebagai pelengkap. Baik sebagai taburan atau campuran bumbu masakan.

    Permasalahannya tidak semua orang berhasil dalam membuat bawang goreng. Hasilnya terkadang lembek dan warna yang pucat kehitaman. Bawang goreng yang bagus memiliki karakteristik kering, berwarna kuning kecokelatan dan aroma yang harum. Berikut rahasianya:

    1. Pilih bawang goreng kualitas bagus. Iris halus menggunakan pisau yang tajam.
    2. Rendam di dalam larutan garam. Untuk 300 ml air gunakan garam 1 sendok makan garam halus. rendam selama 1 jam.
    3. Tiriskan di atas serbet besih.
    4. Panaskan minyak banyak, goreng bawang dengan api sedang hingga matang dan berwarna kuning kecoklatan. Angkat dan tiriskan hingga dingin. Simpan di dalam stoples kedap udara

    Sumber : http://myhobbyblogs.com/food/2007/08/13/tips-membuat-bawang-goreng/

    Bawang Goreng

    Tips Membuat Bawang Goreng Cantik

    TIPS 1
    Setelah bawang diiris, lalu direndam air garam. Baru digoreng. Kalau sudah kuning lalu ditiriskan sampai minyaknya turun Kalau sudah ditaruh dulu di kertas minyak baru ditaruh di toples.
    TIPS 2
    Sama seperti diatas, tapi waktu digoreng ditaburi tepung beras sedikit.
    TIPS 3
    Tidak semua bawang bagus dibuat bawang goreng, yang pasti hasilnya bagus adalah bawang sumenep yang ukurannya sedang/besar, iris tipis dengan ketebalan irisan sama biar matengnya bareng. goreng di api kecil sambil terus diaduk.
    Atau bisa juga setelah diiris ditaburi sedikit terigu atau maizena, baru digoreng, setelah mateng tiriskan sampai si minyak betul-betul jatuh semua, lalu alasi dengan tissue, angin-angin sebentar lalu simpan ditempat kering dan kedap udara.
    TIPS 4
    Bawang tidak direndam air, langsung ditaburi garam dan di campur (jadi biar garamnya merata) dan kalau masalah nyimpennya ya memang harus di toples yang tutupnya rapet dan dikasih alas tissue makan/kertas makan.
    TIPS 5
    Setelah bawang diiris tipis, di beri garam sedikit (sepucuk sendok teh) terus di aduk pelan supaya garam tercampur, diamkan sebentar. Katanya garam menyerap air yang dikandung bawang. Kemudian digoreng Dengan minyak yang banyak, sampai berwarna kuning Insya Allah gurih dan renyah.
    TIPS 6
    Cuci bawang yang telah dirajang tipis kemudian tiriskan. Setelah airnya habis taburi dengan garam secukupnya kemudian jemur sampai kering (sekitar 2 jam), setelah itu goreng dengan api yang tidak terlalu besar sampai bewarna kuning. Bawang akan terasa gurih dan renyah (tidak berminyak).
    TIPS 7
    Kupas, cuci, tiriskan baru diiris. Setelah dikupas dan cuci dibiarkan satu malam, bukan supaya tiris sih tapi sudah capek, jadi ngirisnya besok saja (itu juga pakai bantuan alat hehehe)setelah itu, pada saat mau menggoreng :
    1. Panaskan minyak dengan api sedang di wajan besar.
    2. Ambil sedikit irisan bawang (pas buat sekali ngegoreng) taruh di piring/wadah tersendiri lalu taburi dengan tepung beras sedikit saja dan garam, aduk2x sampai rata. Aku sih ngaduknya pelan2x, sambil digoyang2x seperti orang nampi beras.
    3. Goreng di api sedang, begitu mulai akan kuning dikiiiiit saja, langsung kecilin apinya sekecil2xnya
    4. Angkat bawang sebelum kuning di wajan, ntar akan kuning sendiri, kalau sampai kuning di wajan, alamat coklat tua nantinya.


    Sumber : http://resepmasakanindonesia.info/tips-bawang-goreng-cantik/

    Bawang Goreng

    BAWANG GORENG

    Bahan.

    500 gm Bawang merah
    500 minyak masak
    pisau kecil yg tajam [wajib]
    kertas kitchen towel gulong

    Cara
    1. Bawang direndamkan dengan air supaya senang kupas kulit.
    2. Basuh dan toskan bawang.
    3. Hiriskan nipis [senipis yg boleh] dengan pisau yg tajam.
    4. Panaskan minyak [banyak] dan masukkan bawang dan kacau supaya bawang tu bercerai2.
    5. Bila nampak kuning kemeemasan tutup api dan angkat dengan penapis.
    6. Taburkan bawang atas kertas kitchen towel supaya bawang berderai dan cantik. Jika tidak dia akan berbuku2.
    7. Bila dah sejuk masukkan dalam balang kaca atau pack dalam pelastik kecil supaya tidak cepat lemau.


    Sumber : http://hanieliza.fotopages.com/?entry=791709

    Bawang Goreng

    Bahan2nya:-
    1/2kg bawang kecil- dibersihkan dan dihiris nipis memanjang
    1 sudu kecil garam
    1 sudu kecil kapur makan
    minyak untuk menggoreng

    Cara2nya:-
    1. Hiris bawang nipis2 n kalo bole biar sama besar, setelah siap rendah hirisan bawang ke dlm air bersama garam n kapur selama 5 minit dan toskan ( jgn bilas dgn air bersih )
    2. Sementara itu panaskan minyak didalam kuali dgn menggunakan api yg sederhana besar ( pastikan minyak betul2 panas ) dan masukkan bawang.
    3. Hendaklah sentiasa kacau dan jaga agar bawang x mudah hangus.
    4. Akhir sekali, apabila bawang kekuningan angkat dn lerai2kan diatas pinggan yg dialas kitchen tissue. Setelah sejuk, masukkan didlm bekas kedap udara. Siap.

    Sumber : http://waheedeana77.blogspot.com/2009/01/bawang-goreng.html

    Bawang Goreng

    bawang goreng rangup.

    basuh dan cuci bawang kecil yg telah dibuang kulitnya. Mayang bawang kecil, kalau boleh sama saiz. sejukkan dalam peti sejuk seketika. goreng dalam minyak yg banyak dan cukup PANASnya. kacau rata2 supaya bawang tidak melekat atau bertindih dan masak sekata. ketika bawang hampir kekuningan, angkat (minyak panas yg menyaluti bawang, ketika diangkat akan terus memasakkan bawang itu). jika lambat dia akan hangus.

    ada orang mencampurkan sedikit tepung tempura atau tepung kfc dalam bawang sebelum digoreng, utk merangupkan gorengan. tapi cara ini membuatkan keaslian bawang goreng itu tergugat.

    bawang goreng tidak sesuai disimpan lama krn kerangupannya akan pudar. bawang goreng baru adalah higroskopik dan menyerap debuair dalam udara. lama2 bawang goreng itu akan kelihtan lembek (jika disimpan terlalu lama, air yg diserap akan membenarkan kulat tumbuh). utk memelihara kerangupannya buat beberapa ketika, simpan bawang goreng dalam plastik berhampagas yg kedapudara dan simpan dalam peti sejuk. simpan dalam plastik kecil utk sekali dua gunapakai.

    proses menghapagaskan plastik... gunakan vakum klener utk menyedud udara.

    sekian terima kasih. selamat mencuba.

    Sumber : http://www.melayu.com/sembang2/mesej.php?12.0000000188

    Kuaci Factory

    Hi,

    Pls refer below for Kuaci Factory looks like ...
    interesting facts ...how small things can make a different ...











    Wednesday, December 15, 2010

    Industries in Malaysia

    Food Industry

    Malaysia's food industry is as diverse as the multi-cultures of Malaysia, with a wide range of processed food with Asian tastes.

    In 2008, the food processing industry contributed about 10% of Malaysia's manufacturing output and companies in this industry are predominantly Malaysian-owned.

    It is estimated that the present global retail sales in food products are worth around US$3.5 trillion, and are expected to grow at an annual rate of 4.8 per cent to US$6.4 trillion by 2020.
    Malaysia remains a net importer of food. In 2008, Malaysia's food exports amounted to RM17.9 billion, while imports totalled RM28 billion.

    Malaysia exported food products to more than 200 countries and the main products exported were cocoa (RM3 billion), fisheries products (RM 2.5 billion), margarine and shortening (RM 2.4 billion) and animal feed (RM1.2 billion).
    Major food imports in 2008 were cereal and cereal preparations, cocoa, vegetables and fruits, dairy products and animal feed. Raw materials such as cereals and dairy products will continue to be imported for further processing for human consumption as well as for the production of animal feed.
    In Malaysia, the food industry is dominated by small and medium scale companies. The major sub-sectors are fish and fish products, livestock and livestock products, fruits, vegetables and cocoa.
    The fisheries product's sub-sector includes processed seafood products such as frozen and canned fish, crustaceans and molluscs, surimi and surimi products. This sub-sector remained the main contributor to the exports of processed food.
    In the livestock sub-sector, Malaysia is the third largest producer of poultry meat in the Asia Pacific region. Malaysia is self sufficient in poultry, pork and eggs, but imports about 80% of its beef requirements.

    Among the dairy products produced are milk powder, sweetened condensed milk, pasteurized or sterilized liquid milk, ice cream, yoghurt and other fermented milk.
    Currently, Malaysia is the largest cocoa processor in Asia and ranks fifth in the world. However, most of the cocoa beans are imported. Malaysia is also one of the world major producers of spices.

    In 2008, Malaysia's was ranked as the fifth largest exporter of pepper and pepper-related products (specialty pepper, processed pepper and pepper sauces).
    In the Ninth Malaysia Plan, the production of fruits and vegetables is targeted to reach 2.56 million tonnes and 1.13 million tonnes, respectively, by 2010. Vegetables are mainly grown on a small scale for fresh consumption, and are exported mainly to Singapore. The major locations for the cultivation of vegetables are in Johor, Pahang, Kelantan and Perak.

    In the fruits sub-sector, besides mangos, starfruits and papayas, the cultivation of pittaya (dragon fruit) is gaining interest among farmers. Most of these fruits are to cater for the domestic market.
    Increasing consumer awareness in nutrition value and food fortification for healthcare has created the demand for functional/healthy, minimally processed fresh food, organic food and natural food flavours from plants and seafood.

    Functional/health food produced in Malaysia is mainly in the form of food products that are enriched. Food ingredients such as customised formulations required by food manufacturers, natural food additives and flavours have the potential for further growth.
    The halal industry in Malaysia provides immense opportunities for Malaysian manufacturers. With a global Muslim population of about 2 billion, the market for halal food is estimated at US$547 billion a year.

    The concept of halal is associated with food products which are of high quality in terms of cleanliness, sanitation and compliance with religious requirements.
    Malaysia's food manufacturer can contemplate joint-ventures with established food manufacturer's, particularly from Australia and New Zealand, to service the ASEAN, Middle East, European and US markets which have sizeable Muslim populations.

    Local halal food products can gain easy access into these halal markets as Malaysia's halal certification is globally recognised.

    Sumber : http://www.mida.gov.my/en_v2/index.php?page=food-industries

    Kitaran Perniagaan

    Kitaran Perniagaan

    Memiliki perniagaan sendiri barangkali merupakan satu cara yang paling terjamin untuk memenuhi kehendak sara hidup. Hakikat ini banyak berlaku di negara seperti Malaysia, di mana kemewahan dinikmati oleh sebahagian besar daripada masyarakatnya. Sejajar dengan ekonomi negara yang sedang berkembang maju, menjalankan perniagaan di negara ini boleh mendatangkan pulangan yang tinggi. Kami menawarkan maklumat yang komprehensif mengenai kitaran hayat perniagaan secara keseluruhan. Sila klik pada mana-mana peringkat kitaran berikut. 

    Merancang Perniagaan Anda
    Dalam bidang perniagaan, merancang adalah salah satu perkara yang sangat penting yang perlu dilakukan oleh seorang usahawan. Kejayaan dan kegagalan sesuatu perniagaan bergantung kepada kemampuan pemilik tersebut untuk membuat perancangan.
    Perancangan yang teliti adalah penting dalam mengendalikan perniagaan yang berjaya di mana pemilik perniagaan dapat mengenal pasti dan menghindar daripada masalah-masalah yang boleh berlaku apabila perniagaan bermula.
    Halaman ini menyediakan panduan dalam merancang perniagaan anda. Anda boleh dapati ringkasan mengenai ekonomi Malaysia serta maklumat asas yang anda perlu ketahui sebelum memulakan perniagaan.



  • Perniagaan di Malaysia

  • Sebelum Memulakan Perniagaan

  • Bentuk-bentuk Perniagaan

  • Francais

  • Membiayai Perniagaan Anda

  • Undang-undang dan Dasar

  • Berurus Niaga dengan Kerajaan

  • Peluang Perniagaan

  • Pelaburan Asing



  • Memulakan Perniagaan 

    Sebelum memulakan perniagaan, anda hendaklah mendaftarkan perniagaan yang dipilih dan mendapatkan lesen dan permit yang diperlukan. Di samping itu, anda juga perlu mengenal pasti lokasi dan tapak perniagaan yang sesuai.

    Pautan- pautan berikut menyediakan maklumat lanjut mengenai :

  • Mendaftar Perniagaan

  • Francais

  • Lesen dan Permit 

  • Lokasi dan Tapak Perniagaan



  • Menguruskan Perniagaan Anda

    Untuk membantu anda dalam menguruskan perniagaan, sila klik pada pautan-pautan berikut untuk maklumat lanjut:


  • Pengurusan Sumber Manusia

  • Pencukaian

  • Keperluan Perakaunan dan Audit

  • Standardisasi dan Akreditasi

  • Pengambilan dan Percantuman 

  • Pembubaran Perniagaan

  • Timbangtara 


  • Mengembangkan Perniagaan Anda
     Kerajaan Malaysia menyediakan telah pelbagai program sokongan dan insentif untuk perniagaan-perniagaan dan para usahawan sebagai langkah membantu pertumbuhan perniagaan mereka.

    Klik pada pautan-pautan di bawah untuk maklumat lanjut mengenai sokongan dan program-program insentif yang ditawarkan Kerajaan


  • Pembangunan Perusahaan

  • Pembangunan Sumber Manusia

  • Penyenaraian Awam

  • Pemasaran dan Khidmat Nasihat

  • Perlindungan Harta Intelek


  •  Sumber : http://www.malaysia.gov.my/BM/Pages/default.aspx

    Tuesday, December 14, 2010

    Kulim Best - is my brand in the making

    Hi,

    I have an idea for small business ie. starting from home and slowly become popular brand one day.

    Kulim Best is my choice for the brand name, but why ?

    Few reason's maybe.

    I stay in Kulim Town in Kedah for sure. I like Kulim area, it's surrounding, it's people, its greenery area ... so on & so forth.

    The word Best means it's will give customers it's very best in terms of product itself, quality, price, services etc.

    Kulim Best - all the best

    Looks like I've found my own BRAND name here.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...