Thursday, December 16, 2010

Bawang Goreng

BAWANG GORENG

Bahan.

500 gm Bawang merah
500 minyak masak
pisau kecil yg tajam [wajib]
kertas kitchen towel gulong

Cara
1. Bawang direndamkan dengan air supaya senang kupas kulit.
2. Basuh dan toskan bawang.
3. Hiriskan nipis [senipis yg boleh] dengan pisau yg tajam.
4. Panaskan minyak [banyak] dan masukkan bawang dan kacau supaya bawang tu bercerai2.
5. Bila nampak kuning kemeemasan tutup api dan angkat dengan penapis.
6. Taburkan bawang atas kertas kitchen towel supaya bawang berderai dan cantik. Jika tidak dia akan berbuku2.
7. Bila dah sejuk masukkan dalam balang kaca atau pack dalam pelastik kecil supaya tidak cepat lemau.


Sumber : http://hanieliza.fotopages.com/?entry=791709

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...