Kulim Best - is the new Brand in the making. Looking for small business idea's especially from home based to small industry. Focus on little capital / fund that's can be done almost immediately.
Thursday, December 16, 2010
Bawang Goreng
basuh dan cuci bawang kecil yg telah dibuang kulitnya. Mayang bawang kecil, kalau boleh sama saiz. sejukkan dalam peti sejuk seketika. goreng dalam minyak yg banyak dan cukup PANASnya. kacau rata2 supaya bawang tidak melekat atau bertindih dan masak sekata. ketika bawang hampir kekuningan, angkat (minyak panas yg menyaluti bawang, ketika diangkat akan terus memasakkan bawang itu). jika lambat dia akan hangus.
ada orang mencampurkan sedikit tepung tempura atau tepung kfc dalam bawang sebelum digoreng, utk merangupkan gorengan. tapi cara ini membuatkan keaslian bawang goreng itu tergugat.
bawang goreng tidak sesuai disimpan lama krn kerangupannya akan pudar. bawang goreng baru adalah higroskopik dan menyerap debuair dalam udara. lama2 bawang goreng itu akan kelihtan lembek (jika disimpan terlalu lama, air yg diserap akan membenarkan kulat tumbuh). utk memelihara kerangupannya buat beberapa ketika, simpan bawang goreng dalam plastik berhampagas yg kedapudara dan simpan dalam peti sejuk. simpan dalam plastik kecil utk sekali dua gunapakai.
proses menghapagaskan plastik... gunakan vakum klener utk menyedud udara.
sekian terima kasih. selamat mencuba.
Sumber : http://www.melayu.com/sembang2/mesej.php?12.0000000188
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment