Saturday, January 29, 2011

http://kak-rusnah.fotopages.com/?entry=1829061


MURUKKU
300 gm tepung beras
50 gm tepung kacang hitam
1 st jintan putih
1/2 st serbuk kunyit
1 st serbuk cili yang kasar
1 st garam
1 st biji omam/jemuju
10-15 gm bijan
30 gm butter/margerin
560 ml santan
Beberapa pelepah daun kari digoreng garing dahulu utk ditabur pada murukku dan nak bagi minyak berbau daun kari.

Cara membuatnya:
1. Tepung beras dan tepung kacang hitam disangai 4-5 minit terlebih dahulu dan dibiarkan sejuk semalaman.
2. Campurkan semua bahan dan gaulah dengan butter/majerin,tambah santan untuk melembutkan adunan.
3.Tekan dengan acuan muruku di atas daun pisang /kertas minyak dan gorenglah hingga masak.Angkat dan toskan minyaknya.Bila sejuk simpan dalam bekas kedap udara


Seterusnya : http://kak-rusnah.fotopages.com/?entry=1829061

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...